Conjunctivita alergica – simptome, tratament

Conjunctivita alergica este o afectiune foarte des intalnita si deseori este confundata cu conjunctivita de cauza infectioasa.

Exista 3 forme de conjunctivita alergica care au simptome destul de asemanatoare:

  • Conjunctivita din cadrul febrei fanului. Este o conjunctivita ce apare sezonier si este cauzata de eliberarea alergenelor in aer de catre plante. La intalnirea cu alergenele organismul prin intermediul imunoglobulinei E activeaza mastocitele care elibereaza histamina. Apar simptome precum: mancarimi, roseata, umflatura.
  • Conjunctivita de primavara. Apare tot legata de sezon si se manifesta mai puternic in lunile cele mai calduroase. Apare in special la cei tineri si in special la cei de sex masculin. Nu a fost gasita o cauza exacta. Simptomele sunt: mancarimi, epifora, aparitia secretiilor mucoase, fotofobia (scade toleranta fata de lumina).
  • Al 3-lea tip este conjunctivita atopica. Acest tip de conjunctivita apare la cei care sufera de dermatita atopica sau astm.

Cum puteti ameliora simptomele: folositi comprese reci, solutii vasoconstrictoare, antihistaminice si substante care impiedica eliberarea mastocitelor (cromolinul disodic). Tratamentele cu solutii pe baza de glucocorticoizi sunt benefice in cazul unor conjunctivite mediate imunologic, dar nu pot fi folosite pe perioade lungi deoarece dau complicatii (glaucom, cataracta, infectii).

Alternativa la solutiile glucocorticoide o reprezinta antiinflamatoarele nesteroidiene. Ex: ketorolac tromethamine.


Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie