Cauze si tratament cataracta. Operatia de cataracta

Cataracta este o opacifiere a cristalinului care in mod normal functioneaza ca si o lentila transparenta.
Clinic duce la o slabire progresiva a vederii, care incepe mai ales in conditii de luminozitate crescuta, dar poate aparea si invers – cand luminozitatea scade.Cauze:

  • Imbatranirea, cauzele proprii fiind necunoscute. Intalnita in 80% din cazuri se numeste cataracta senila. Trebuie stiut ca odata afectat un ochi exista riscul afectarii si celuilalt ochi.
  • Cataracta patologica care insoteste si e determinata de boli ca: diabetul zaharat, boala Basedow, insuficienta paratiroidiana, spasmofilia.
  • Cataracta congenitala aparuta la nou-nascut sau tineri poate fi ereditara, sau in cazul nou-nascutului se poate datora unor infectii virale (rubeola, rujeola) ale mamei, sau a consumului acesteia de antiinflamatoare, antibiotice ca cloramfenicolul, tetraciclinele.

Se poate intalni si o forma complicata de cataracta cu alte boli oculare ca iridociclita, glaucomul.

Tratamentul consta in medical (picaturi pentru ochi specifice) al carui efect adjuvant este destul de slab, care intarzie, dar nu evita tratamentul chirurgical.

Acesta consta in inlocuirea cristalinului, efectuata sub anestezie de catre un chirurg-oftalmolog si se poate efectua in multe cabinete private din Romania. Costul unei operatii variaza de la 1500-2000-3000 de RON in functie de cabinet.


Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie