Scaderea vederii noaptea – cecitatea nocturna

Cecitatea nocturna se poate instala in acea clipa a zilei sau a noptii cand o schimbare considerabila a luminii reduce drastic vizibilitatea. Ea afecteaza intr-o oarecare masura toti oamenii, pentru ca, de regula, dureaza un moment pana ce retina se adapteaza la midificarile de lumina.

Dar pentru majoritatea oamenilor cecitatea nocturna este mai mult decat ceva trecator. Persoanele mioape le poate lua mult timp sa se adapteze intunericului.

Din nefericire, medicii nu pot prescrie tratamente general valabile pentru cecitatea nocturna.

Iata sfaturile noastre:

  • Conduceti in siguranta noaptea. Intr-o zi luminoasa, de obicei puteti vedea 300-400 de metri in lungul unei sosele drepte. Insa noaptea, cand doar farurile va ghideaza, puteti vedea numai la circa 100 metri.
  • Folositi o pereche de ochelari pe timp de noapte. Pupilele se dilata cand lumina este slaba, marind in mod natural miopia, prin urmare condusul nopatea poate face ca o miopie mica pe timp de zi sa se resimta pe timp de noapte sau poate inrautati o miopie corectata insuficient. Ganditi-va sa purtati ochelari mai tari noaptea sau procurati-va ochelari pentru conducere de nopate (chiar daca ziua nu purtati ochelari).
  • Pastrati farurile si ochelarii curati. Aveti grija ca ochelarii sa fie curati. Este uimitor cata murdarie si grasime se strang pe lentile, fara ca oamenii sa-si dea seama de efectul negativ asupra vederii lor nocturne.
  • Scoateti ochelarii de soare. Nu purtati ochelari de soare nopatea si nici macar in amurg. Ei vor reduce si mai mult lumina care ajunge la ochi.
  • Planificarea atenta a traseului poate usura condusul nocturn, facandu-l mai sigur. Cand este posibil, alegeti sosele cu benzi duble sau cu trafic mai redus.
  • Incetinirea vitezei va va prelungi timpul de reactie in caz de neprevazut. Mariti distanta fata de vehiculul din fata pentru a adauga cateva secunde pretioase intre cele 2 masini.
  • Tineti seama de ploaie si de ceata. Aceste 2 stari atmosferice fac deosebit de periculos condusul noaptea. Cand conditiile meteo se inrautatesc prea mult, opriti la un motel sau intr-o parcare.
  • Priviti spre dreapta. Daca priviti spre linia care margineste drumul, veti evita impactul cu farurile indreptate spre dvs.
  • Amanati condusul. Daca cecitatea nocturna este realmente o problema cand va aflati la volan, conduceti numai ziua. Chiar si pe drumurile bine luminate, cum ar fi intr-un oras, condusul pe timp de noapte poate f dificil pentru cineva care sufera de cecitate nocturna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie