Ochii si sindromul calculatorului – remedii

Sindromul calculatorului apare la cei care petrec mai mult de doua ore zilnic in fata lui. Cele mai importante manifestari ale acestui sindrom sunt: ochii uscati, incordati, dureri de cap, vedere incetosata.

Ochii nostri nu au fost construiti sa se poate concentra ore dupa ore asupra unor cuvinte pe un fundal luminat. Cand va concentrati asupra monitorului unui calculator si vederea este una incetosata sau daca trebuie sa va incordati ochii ca sa cititi un ziar, va recomandam urmatoarele:

  • Cea mai buna modalitate de a va relaxa ochii este sa-i lasati sa se odihnesca.
  • Importanta iluminatului: ochii sunt mai sensibili cand lucrati la lumina slaba, dar si cand nu este asigurat un contrast suficient. Este de preferat sa folositi o lumina care creaza contrast, dar nu va orbeste. Daca folositi o lampa, nu indreptati lumina direct spre ochi.
  • Utilizati ochelari care sa va ajute la citit: unii mai puternici sunt de preferat, pentru ca dvs sa cititi la distanta dorita.
  • Lucrati 8 ore pe zi? Daca toata ziua lucrati in fata calculatorului, luati o pauza pentru fiecare ora pe care o petreceti in fata computerului. Un sfat util: printati documentul pe care vreti sa-l cititi si astfel nu veti sta cu ochii in monitor.
  • Monitorul: luminozitatea ar trebui sa fie mai mica cu un contrast bun.
  • Computerul in umbra: daca simtiti o suprasolicitare, puneti computerul undeva unde este intuneric.
  • Un remediu naturist: muiati un prosop in ceai de silur putin caldut si apoi puneti compresa pe ochii inchisi. Tineti prosopul pe ochi timp de un sfert de ora. Nu lasati ceaiul sa va intre in ochi.
Dar, cea mai importanta metoda este sa faceti pauze, cat mai dese si sa priviti in departare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie