Durerile de Cap de tip Tensional, de Stres

Durerile de cap de tip tensional, de stres, de contractura fac parte dintre durerile de cap primar psihogene, desi o serie de studii recente sunt in favoarea unei baze neurologice – cel putin pentru cele mai severe tipuri de dureri de cap de tip tensional.

Sunt cel mai raspandit tip de dureri de cap, avand o prevalenta in populatia generala de 30-78%. Este mai frecventa la femei, fiind asociata cu stari anxios-depresive. In acelasi timp, este cea mai putin studiata dintre durerile de cap primare, in pofida faptului ca re cel mai ridicat impact socio-economic.

Au debut gradat si nu brusc, nu au caracter pulsatil, sunt continue – zi si noapte.

De regula, sunt bilaterale, ca o banda in jurul capului sau ca o apasare in zonele frontala, occipitala, temporala sau/si a vertexului.

Durerile de cap de tip tensional pot fi episodice sau cronice, permanente (saptamani sau ani). Tipul cronic reduce considerabil calitatea vietii pacientului, cauzand incapacitate de munca.

La randul ei, forma episodica se divide in tipul rara (mai putin de un episod de dureri de cap pe luna), si respectiv in subtipul frecvent (pot apare incapacitatea profesionala si necesitatea unei medicatii profilactice).

Atat durerile de cap de tensiune episodice, cat si cele cronice pot fi cu sau fara sensibilitate pericraniana. Aceasta se traduce prin sensibilitate sau chiar durere la palparea musculaturii cervicale sau a umerilor (apare datorita contracturii musculare respective).

Nu exista investigatii si analize specifice. Acestea sunt utilizate pentru excluderea altor tipuri de dureri de cap. Examenul psihiatric face parte din algoritmul de diagnostic.

Tratament

Tratamentul abortiv al crizei se poate face cu:

  1. Antiinflamatoare nessteroidiene – aspirina, paracetamol, ibuprofen, indometacin;
  2. Combinatii medicamentoase – cofedol. In toate formele care prezinta contractura pericraniana, se pot utiliza miorelaxante – tolperison.

Tratamentul profilactiv-preventiv:

Se va efectua atunci cand pacientul prezinta mai mult de 15 atacuri de dureri de cap pe luna sau daca intensitatea acestora este invalidanta. Se vor folosi aceleasi medicamente ca si in tratamentul profilactic al migrenelor (ex. Antidepresive triciclice).


2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie