Sindromul Meniere

Boala Meniere este o afectiune a labirintului urechii interne fara o cauza elucidata, care se caracterizeaza prin triada ameteli (vertij),  hipoacuzie , acufene. Sindromul Meniere debuteaza cel mai adesea noaptea, in timpul somnului la persoane cu varsta intre 30 si 60 de ani.

Cel mai deranjant si important simptom este ameteala. Bolnavul simte ca totul se invarte in jurul lui sau ca el se roteste, ameteala este violenta, si se poate dezechilibra. Exista riscul real ca acesta sa cada la pamant, fara pierderea cunostiintei insa. Extrem de dezorientat si speriat, bolnavul cu sindrom meniere va alege sa stea culcat, imobil pentru a evita caderea si a atenua greata insotitoare.

In sindromul Meniere sunt prezente ca si simptome si acufenele. Acestea se prezinta ca zgomote la o singura ureche, de tonalitate inalta, asemanatoare fosnetului de hartie subtire. Se poate ca acestea sa preceada cu una, doua zile criza de vertij (ameteala) din boala Meniere. De asemenea la urechea bolnava scade acuitatea auditiva (hipoacuzie), care se asociaza cu senzatia de ureche infundata.

Ca si simptome insotitoare in forma de sindrom Meniere apar si nistagmusul ocular (orizontal sau rotator – bate spre ureche sanatoasa), simptome vago-simpatice (greata, varsaturi, puls accelerat, transpiratii reci pe frunte, paloare).

Dupa primul atac de boala Meniere hipoacuzia poate sa cedeza treptat. Criza de vertij (ameteli violente) poate sa dureze de la cateva ore la cateva zile, si se poate repeta la un interval nedefinit de timp.

Pentru prevenirea si tratamentul din sindromul Meniere se recomanda:

  • Vizita la medicul de familie si medicul ORL pentru a exclude sau trata alte boli care pot cauza inflamatia labirintului si ameteli (complicatii ale otitelor, tromboze de labirint, hemoragie labirintica, hipertensiune arteriala).
  • In criza de boala Meniere bolnavului ii este indicat sa stea culcat, cu ochii inchisi intr-o camera fara zgomote , semiobscura si aerisita. Se pot ridica picioarele, se inclina capul spre partea unde bate nistagmusul si eventual cu o compresa rece pe ochi.
  • In afara crizelor de ameteli pentru preventie , in sindromul Meniere se recomanda un regim de viata linistit, fara agitatie, eforturi,traume psihice, evitare lucrului la inaltimi,in spatii cu modificari mari de temperatura sau presiune, scoaterea din alimentatie a alcoolului, nicotinei, condimentelor, grasimilor, consum moderat de sare. Este interzisa spalatura auriculara la bolnavii cu sindrom Meniere.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie