Evaluare Impotenta – partea 1

Frecventa relativa a cauzelor organice, în opozitie cu cele psihogene, ale impotentei erectile se afla înca în dezbatere. Cu toate acestea, anxietatea si starea depresiva sunt cauzele obisnuite ale impotentei.

Alti factori psihici, cum ar fi dezinteresul fata de partenerul sexual, teama de incompetenta sexuala, neîntelegeri maritale, vina legata de atitudini sexuale deviante, îngrijorarea, oboseala si sanatatea precara actioneaza adesea în diverse combinatii spre a reduce impulsul sexual.

Problema centrala în evaluarea impotentei este de a separa cazurile datorate factorilor psihici de cele datorate cauzelor organice. Adesea, separarea poate fi facuta pe baza anamnezei. Cu exceptia depresiei severe, barbatii cu impotenta psihogena au, de obicei, erectii nocturne si matinale normale. Din copilaria timpurie pana în a 8-a decada, erectiile apar în timpul somnului normal. Acest fenomen numit tumescenta peniana nocturna (NPT – nocturnal penile tumescence) are loc în timpul somnului paradoxal (REM) si durata totala a NPT este în medie de 100 minute pe noapte.

Prin urmare, daca un barbat impotent relateaza un istoric cu erectii rigide în orice circumstante (adesea când se trezeste dimineata), sistemele neurologic eferent si circulator care mediaza erectia sunt intacte si disfunctia este probabil datoratå unei tulburåri psihiatrice. La acesti pacienti, investigarea trebuie så fie limitata.

Dacå istoricul erectiilor nocturne este îndoielnic, masurarea NPT-urilor poate fi fåcutå în mod oficial prin folosirea unui aparat de måsurå a tensiunii într-un laborator de somn sau prin atasarea la un dispozitiv de înregistrare prin fotografiere instantanee sau home-monitor. Desi rezultatele fals pozitive sau fals negative sunt posibile, aceasta procedura ajuta la diferentierea impotentei psihogene de cea organica.

Pacientii cu impotenta vasculogena pot avea un grad de tumescenta peniana fara dezvoltarea unei rigiditati adecvate, care poate determina un test NPT fals pozitiv. O alternativa la testarea NPT este testul de stimulare sexuala vizuala, care utilizeazå material erotic înregistrat video în cadrul unui laborator în care se monitorizeazå erectia printr-un aparat de måsurå a tensiunii.

Alte tråsåturi în sprijinul impotentei organice includ un debut lent, insidios, neasociat cu vreo simptomatologie psihiatricå particularå, o perioadå antecedentå neîntreruptå de functionare erectilå normalå si dorintå sexualå persistentå.

Dupå deducerea unei cauze organice, problema fundamentalå este diagnosticul diferential etiologic. Istoricul trebuie probat pentru diabet zaharat, manifeståri ale neuropatiei periferice sau disfunctiilor vezicii urinare, simptome referitoare la sistemul vascular, cum ar fi claudicatia intermitentå si simptome ale afectiunilor peniene cum ar fi antecedente de priapism sau încurbare penianå (boala Peyronie).

Un istoric minutios al administrårii de medicamente trebuie obtinut si trebuie anchetate antecedentele chirurgicale care ar fi putut produce afectåri neurologice. Fumatul nu este numai un factor de risc pentru boala ateroscleroticå, dar poate inhiba direct relaxarea sinusoidalå.


2 comentarii

  1. Buna ziua d-le doctor!am cateva probleme din punct de vedere sexual,neputand a mentine o erectie feroce,sanatoasa.Am numai 21 de ani si consider nepotrivit acest fenomen.Fac sala de cativa ani si am administrat cateva suplimente pentru cresterea masei musculare si anume proteine.Intrebarea este ce as putea sa fac pentru o viata sexuala normala si lipsita de jena,stanjeneala,frica in pat.Va multumesc si astept raspunsul dvs.

    • Raspunsul il stii si tu. Nu mai lua suplimente si nu exagera cu sala 🙂 In rest, totul depinde de tine, de psihicul tau. Succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie