Remedii in sindromul Raynaud

In sindromul Raynaud degetele de la maini si cele de la picioare au de suferit in timpul expunerii lor la frig. Cauza este constrictia vaselor de sange produsa de temperatura scazuta. Astfel, la nivelul degetelor (extremitati) ajunge o cantitate mai mica de sange si implicit de oxigen.

Simptome: degetele isi schimba culoarea de la alb pana la albastrui, prezinta dureri, crampe, iar in formele mai grave se poate observa o diminuare a simtului tactil

Cauzele sindromului Raynaud sunt destul de diverse (nu doar frigul are acest efect): lucrul cu fierastraul cu lant sau cu ciocan penumatic (acestea vibreaza la frecvente ridicate), anumite medicamente, boli ale tesutului conjunctiv (lupus eritematos sistemic, sclerodermia).

Preventie si remedii pentru sindromul Raynuad:

  • Antrenati vasele de sange. Faceti lucrul acesta prin urmatoarele exercitii: tineti-va mainile cufundate intr-un vas cu apa calda timp de cateva minute (temperatura din camera in care faceti asta sa fie crescuta), apoi cufundati-va mainile intr-un vas cu apa calduta dar intr-o camera in care temperatura este scazuta. Pe viitor vasele dvs de sange vor putea sa faca fata unor spasme care ar putea sa apara la contactul cu frigul. Daca va expuneti degetele la frig, frecati-le pentru a creste temperatura locala.
  • Daca afara este rece inainte de a iesi din casa consumati alimente calde (supa, ceai) pentru a va incalzi.
  • Temperatura corpului se regleaza, dar aceasta reglare nu functioneaza bine in lipsa fierului. Consumati alimente bogate in fier: carne de pasare, carne rosie, peste, vegetale cu frunze verzi.
  • Consumati multe lichide pentru a fi hidratat cum trebuie. Lichidele daca sunt calde prezinta inca un avantaj amintit mai sus. Supele, ceaiurile sunt cele mai recomandate. Daca organismul este hidratat atunci el va putea produce caldura mult mai usor.
  • Evitati sa consumati cafea, alcool, tigari daca suferiti de sindromul Raynaud:

– Cafea: consumul de cafea duce la constrictia vaselor de sange ale extremitatilor (cofeina are acest efect).

Alcool: senzatia dupa consumul de alcool este de caldura, dar ulterior alcoolul va scadea si mai mult caldura corpului.

Tigari: la fel ca si cafeaua tutunul determina constrictia vaselor sanguine. Pe langa acest lucru favorizeaza si formarea ateroamelor (placi de grasime la nivelul peretilor vaselor care ingusteaza lumenul acestora – prin urmare scade si fluxul de sange).

Atentie la haine:

– Folositi manusi (inainte de a le lua pe maini ar fi bine sa va incalziti mainile), caciula.

– Hainele care stau mulate pe corp nu sunt recomandate (pentru ca nu lasa loc de formare a buzunarelor de aer cald si totodata pericliteaza circulatia sangelui).

– Nu luati o singura haina groasa. E bine sa luati mai multe straturi de haine.

Daca respectati sfaturile de mai sus simptomele din sindromul Raynaud pot fi prevenite.


Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie