Soarele, ochii, pielea si insolatia

Soarele emite 3 tipuri de radiatii: radiatii infrarosii, radiatii luminoase si radiatii ultraviolete. Fiecare dintre acestea snt necesare bunei functionarii a organismului, dar in exces au actiuni nocive redutabile mai ales la nivelul pielii si a ochiilor.

Radiatiile infrarosii sunt produse nu doar de soare ci de toate corpurile instabile termic.

–          Pe piele aceste radiatii cel mai adesea produse de soaresunt retinute in straturile superficial, in special de pielea pigmentata. Cresc debitul sangvin stimuleaza activitatea glandelor sudoripare si a terminatilor nervoase. De acea sunt chiar folosite in tratatamentele fizioterapice. In exces insa pot produce eritem , arsuri, fenomene degenerative, dermatite.

–          La nivel de ochi radiatiile infrarosii cu lungime mai mare de 1400 de milimicroni, prin expuneri repetate pot parea opacifierea corneei, paralizia sfincterului pupilar, atrofia irisului. La valori mai mici (intre 800 si 1400 de milimicroni) poate aparea opacifierea cristalinului, cataracta suflatorilor de sticla dupa 10-20 de ani de expunere, cataracta senila, cataracta cu caracter geograpfic din zona tropicala. In sectorul industrial se recomanda folosirea ochelarilor de protective cu oxizi metalici.

–          Este important de stiut ca radiatiile infrarosii sunt responsabile pentru fenomenul de insolatie. Simptome insolatie:

Afectarea meningelui de radiatii duce la modificari umorale si celulare si chiar hemoragii meningiene posibil responsabile de simptomele din insolatie – dureri de cap, greata cu sau fara varsaturi, alterarea starii generale, tulburari circulatorii si nervoase grave pana la coma.

Radiatiile luminoase sunt un complex cromatic de 7 culori si sunt produse de soare dar si de surse artificial incandescente si fuorescente.

–          Pe piele poate detremina fenomene de fotosensibilizare datorita prezentei pe piele de substante fotosensibilizatoare (externe – gudroane, extracte de palnte, produse cosmetic, medicamente, interne- porfirine, derivati indolici). Simptome : dupa 1-2 ore de la expunere pot aparea eritem, edem, vezicule care se pot ulcera. Ulterior pot aparea cicatrici, atrofii, pigmentatie neuniforma, hiperkeratoza.

–          Asupra ochiilor, lumina insuficienta afecteaza ochiul facilitand aparitia miopiei, hipermetropiei, dar si a starilor depreisve si durerilor de cap. Lumina prea intensadetermina insa fototraumatismul retinian, cu imagini stralucitoare in campul visual, scotom central, reflex de inchidere apleopelor, iar in cazurile grave ingustare campului vizual si scaderea acuitatii vizuale.

Radiatiile ultraviolete sunt cele mai importante radiatii solare, dar si cele cu potential mai nociv. Vezi actiunea lor asupra pielii si ochilor, simptome si preventie aici.


Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie