Gripa este o infectie virala acuta respiratorie cu debut brusc si simptome mai severe decat o raceala. Simptome gripa: febra (pana ala 39 40 de grade), dureri de cap persistente, dureri musculare, lacrimare, secretii nazale apoase, dureri in gat, tuse.
Gripa este o boala severa ce poate deteemina complicatii grave si este extrem de contagioasa. Gripa poate fi prevenita prin vaccinarea antigripala.
Perioada de vaccinare antigripala este octombrie-noiembrie, inaintea instalarii sezonului cu risc crescut de imbolnavire. Se administreaza vaccin antigripal insa, si in luna decembrie.
Un vaccin antigripal nu induce gripa, se administreza in fiecare an pentru a o preveni impreuna cu complicatiile ei. Vaccinarea antigripala salveaza viata persoanelor cu risc crescut (batrani, bolnavi cardiaci, copii, persoane cu imunitatea deprimata), reduce riscul de transmitere a bolii si creste calitatea vietii.
Un vaccin antigripal are o eficacitate dovedita de 70-80% de prevenirea imbolnavirii de gripa. Se recomanda vaccinarea antigripala anuala deoarece de la an la an un vaccin antigripal isi modifica compozitia fiind adaptat noilor tulpini virale care sunt asteptate in acel an. O data vaccinati, protectia impotriva gripei se instaleaza in 14 zile si dureaza maxim un an.
Ca si vaccin, vaccinul antigripal este sigur si bine tolerat. Nu contine virusuri gripale vii, deci nu exista riscul sa faceti gripa din cauza vaccinului. Efectele adverse in urma vaccinarii sunt foarte rare. pot sa apar o eventuala inrosire insotita de o durere usoara, la locul vaccinarii. In primele cateva imediat dupa vaccin pot sa apar usoare durei de cap, stari febrile trecatoare, dureri musculare usoare.
Vaccinul gripal este util oricarei persone mai in varsta de 6 luni. Exista insa categorii de persoane, la cere se recomnada cu precadere un vaccin antigripal (persoane care au un risc mai crescut de a dezvolta complicatii ale gripei si persoane care au un risc crescut de a transmite gripa in colectivitati):
- persoane asistate din ingrijiri sociale
- persone de varsta a treia (mai in varsta de 65 de ani)
- copii intre 6 luni si 18 ani care sunt sub tratament cronic cu aspirina
- copii si adulti care au patologie pulmonara, cardiovasculara, renala, cancere, hemoglobionopatii sau diabet zaharat
- mame care alapteaza si grevide dupa primul trimestru de sarcina
- membrii familiilor unde exista persoane cu risc crescut
- personal medico-sanitar si din institutii de asistenta sociala.
Vaccinarea antigripala nu se indica persoanelor cu alergii severe la proteinele din ousau alte componente ale vaccinului si nu se administreaza un vaccin antigripal la persoanele febrile sau cu infectii acute.
Vaccinul se procura de la medicul de familie, gratuit pentru personele incadrate ca find persoane de risc, dar este accesibil intregii populatii in farmacii contra cost.
In lipsa unei preventii a gripei, prin vaccinarea antigripala, este foarte probabila imbolnavirea de gripa in sezonul rece. Chira daca la unele persone simptomele sunt diminuate, acestea sunt extrem de contagioase pentru persoanele din jur. Unele persoane pot suferii complicatii postgripale precum pneumonii sau alte infectii bacteriene supraadugate. Toate complicatiile si simptomele de gripa se pot preveni printr-un vaccin antigripal.
[…] Pentru aceste persoane se practica profilaxia pneumoniei (metode de preventie pentru pneumonie):Vaccinarea antigripala este necesara anual, la inceputul anotimpului rece. Un virus gripal poate declansa o pneumonie la o […]