Preventie cancer de col uterin

Cancerul de col uterin se poate preveni, in special prin scaderea expunerii la factorii de risc:

1.Prezervativele sunt o masura esentiala de precautie în vederea scaderii riscului de infectie cu Human papiloma virus(HPV).  Totusi, acestea nu va protejeaza pe deplin deoarece pielea din imediata vecinatate a regiunii genitale poate fi, de asemenea, purtatoare de virus.

2.Fumatul determina scaderea performantele sistemului imun impotriva unei eventuale infectii. Scaderea numarului de tigari sau chiar încetarea fumatului, va pot aduce schimbari majore în viata dumneavoastra atat sexuala cat si în starea dvs generala de sanatate.

3.Evitarea alcoolului sau consumarea unor cantitati mici de alcool va va ajuta sa va mentineti starea de sanatate a organismului si a sistemului imun.

4.Examenul citologic papanicolau consta in prelevarea catorva celule de la nivelul colului uterin si examinarea lor in laborator la microscop. Testul dureaza maxim 5 minute si nu este dureros. In cazul in care la microscop sunt observate celule anormale veti fi urgent contactata. Se recomanda efectuarea testului la 3 ani.

5.Vaccinarea antiHPV stimuleaza sistemul imun asigurand un nivel mai ridicat de protectie impotriva HPV. In urma vaccinului nu exista simptome. Chiar daca ati venit deja în contact cu virusul, vaccinarea poate fi în continuare eficienta. In prezent, dupa cativa ani de evaluare s-a ajuns la concluzia ca vaccinul este eficient si continua sa ofere protectie. Pentru mai multe detalii legate de vaccinare contactati medicul.

In concluzie: evitati consumul de alcool, fumatul, folositi prezervativ, mergeti la un examen ginecologic.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie