Otetul pastreaza multe din calitatile fructelor din care este preparat. De exemplu, merele sunt bogate in vitamine (in special vitamina C), magneziu si potasiu, dar si in calciu, fier, fosfor, siliciu si sodiu, iar strugurii contin vitaminele B, E, P, dar si minerale: calciu, fier, iod, magneziu, potasiu, sodiu.
Otetul natural, preparat din fructe, poate fi utilizat nu doar la prepararea unor mancaruri, ci si pentru ameliorarea unor boli si in tratamente cosmetice.
Otetul din vin
- Daca raceala va da tarcoale si respirati cu greutate, frecati aripile nasului cu putin otet, iar daca v-a prins gripa, aplicati pe piept, inainte de culcare, o compresa cu un amestec de otet (100 ml) si ulei de floarea soarelui (200 ml). Deasupra compresei puneti un prosop gros de bumbac sau un fular si beti un ceai cald indulcit cu miere.
- Dupa o zi obositoare, va veti simti mult mai bine daca veti face o baie la picioare folosind apa calda in care adaugati otet.
- Pentru a reda stralucirea parului, spalati-l cu galbenus de ou amestecat cu ulei de masline, clatiti-l foarte bine, iar in ultima apa adaugati otet de vin sau de mere.
Otetul de mere
Cura de slabire cu otet de mere. Daca vreti sa scapati de cateva kilograme fara a recurge la regimuri de slabire drastice, folositi otet de mere. Acesta intensifica metabolismul lipidelor si scade nivelul colesterolului. Un pahar cu apa in care ati adaugat o lingurita de otet de mere, baut cu 10 minute inainte de fiecare masa are proprietatea de a scadea pofta de mancare, ajutandu-va sa slabiti. Daca nu suportati gustul acestuia, puteti adauga o lingurita de miere de albine. Vitaminele si mineralele pe care le contine fac din otetul de mere un puternic antioxidant. Totusi, inainte de a folosi acest remediu, cereti sfatul medicului, deoarece acesta este contraindicat persoanelor care sufera de boli digestive sau renale, hipertiroidie.
Otetul de mere in cosmetica. Despre o cura de cosmetica pe baza de otet de mere se poate vorbi si in cazul in care decideti sa folositi acest produs pentru a va hrani si infrumuseta tenul. O data la doua saptamani faceti o baie de aburi cu 2 litri de apa si 200 ml de otet de mere pentru a curata pielea fetei in profunzime. Daca aveti tenul gras, puteti sa va stergeti, periodic, fata cu infuzie de otet (2 lingurite la o cana de apa).
Cura cu otet de mere este recomandata in tratarea unor afectiuni cum ar fi: artrita, ateroscleroza, arsuri, cistita, crampe musculare, migrena, oboseala cronica, sinuzita, sterilitate sau varice. Cura dureaza 3 luni: in prima luna se bea cate o lingurita de otet de mere amestecata cu 250 ml de apa, in fiecare dimineata. In a 2-a luna se face pauza, dupa care tratamentul se reia pentru inca o luna. Cura cu otet are un puternic efect tonifiant si energizant, antioxidant si detoxifiant.
Reteta pe baza de otet de vin pentru gripa si migrene
Daca amestecati 1 litru de otet de vin cu 100 g de frunze uscate de menta si lasati totul la macerat timp de 7 zile, veti obtine o solutie care va va scapa de gripa si migrene. Puneti la incalzit 1 litru de apa si cand aceasta clocoteste, adaugati doua linguri de otet aromat. Acoperiti vasul, iar dupa 5-10 minute, faceti inhalatii cu acest amestec. Preparati-l proaspat de fiecare data cand aveti nevoie.
Bunaziua,va rog ce cantitate otet-apa pentru bai la picioare?Multumesc
50-100ml
[…] bai calde, dar nu in apa fierbinte pentru ca mancarimea se poate accentua.Alternativ o baie rece cu otet poate fi de ajutor. In cada de baie puneti o cana de otet de vin. Mancarimea poate fi atenuata. […]