Conizatia de col uterin este un pas important in vindecarea cancerului de col uterin diagnosticat ca si cancer micro-invaziv sau chiar vindecarea leziunii precanceroase, stabilite in urma unei biopsii. Inainte de biopsie , prima etapa de diagnostic este testul Papanicolau care releva prezenta unei leziuni displazice. Conizatia inlatura acesata leziune, dar nu inlatura infectia cu HPV, daca este prezenta. Deocamdata nu s-a gasit o metoda sigura de a inlatura virusul HPV din corp.
Conizatia este extragerea unei portiuni sub forma de con de la nivelul colului uterin prin bisturiu clasic , laser sau leep, dureaza intre 10 si 45 de minute, se efectueaza adesea dupa incetarea menstruatiei, si nu necesita spitalizare.
Postoperator pacientei ii sunt interzise timp de o luna contactele sexuale, folosirea tampoanelor intravaginale. Se recomanda urmarirea atenta in pentru depistarea unor hemoragii genitale, secretii vaginale urat mirositoare, dureri abdominale, sau intarzierea menstruatiei peste 35 de zile. Acestea sunt complicatii, care desi rare, necesita imediata prezentare la medicul ginecolog.
Conizatia are un risc de recidiva de 10% in 10 ani, se recomanda teste Papanicolau si colposcopie la 3, 6 luni, 1 an si apoi anual. Nu prezinta riscuri, nu este afectata fertilitatea , in cazul unei viitoare sarcini nu esteobligatorie cezariana. Este decontata de CAS.
am fost si eu diagnosticat a cu ascus pap ||| calitate frontiu satisfacator si mi sa spus ca trebuie sa fac o conizatie va rog sa imi spuneti daca este asa de grav
[…] de displazie sau carcinom “in situ” stadiu 0 se rezolva prin crioterapie, laserterapie, conizatie sau cel mult, o histerectomie simpla, daca se renunta la […]