Cancerul de col uterin apare mai frecvent la femei cu varste cuprinse intre 48 si 52 de ani si reprezinta 12 % dintre toate cancerele care pot apare in randul femeilor.
Evolutia unui cancer de col uterin incepe de la aparitia unei displazii moderate a colului, apoi se trece la o displazie severa. Displazia severa se va transforma intr-un cancer de tip neinvaziv (asa zisul cancer in situ). Urmatoarea etapa este aparitia invazivitatii si dezvoltarea unui cancer de col invaziv.
Pentru ca o displazie moderata sa ajunga la un cancer neinvaziv este nevoie de 5 pana la 10 ani. Inca 3-10 ani sunt necesari pentru a se ajunge la un cancer invaziv. Concluzia importanta este ca in acest timp (precancer) leziunile sunt curabile. Trebuie profitat de acest lucru, femeilor le este recomandat ca dupa varsta de 35 de ani (pana la 65) sa faca un control la ginecolog (cel putin din 3 in 3 ani). Solutia optima este inceperea controalelor ginecologice inca de la 20 de ani si efectuate anual.
Nu trebuie sa aveti vreau semn sau simptom ca sa va prezentati la un control ginecologic. Nu asteptati pana este prea tarziu. Nu asteptati sa apara simptome (care ar fi scurgeri vaginale sau sangerari, dureri in special dupa actul sexual) deoarece daca acestea apar atunci este foarte posibil ca boala sa fie intr-un stadiu destul de avansat.
Screeningul in masa se refera la examinarea tuturor femeilor trecute de 35 de ani (chiar incepand de la 20 de ani). Aceasta actiune va ajuta la depistarea unui cancer intr-un stadiu precoce in procente de 80%, astfel nu va mai fi nevoie de interventii chirurgicale cu efect mutilant. Mergeti la control.
Screeningul in masa cuprinde urmatoarele etape:
- examen ginecologic cu valve;
- recoltare de secretie cu ajutorul unui tampon sau burete, de pe col si endocol;
- secretia se intinde pe lama, se coloreaza; se examineaza la microscop celulele secretiei.
Modificarile observate se clasifica in 5 categorii:
- primele 2 categorii sunt inflamatorii;
- de la categoria 3 in sus este zona de alarma sau chiar de certitudine pentru cancer, procedandu-se in continuare la o evaluare colposcopica (examinarea directa a colului cu aparat optic);
- Daca colopscopia arata o leziune vizibila se executa o biopsie cu chiuretaj endocervical.
- Confirmarea unui cancer invaziv necesita un tratament complex iradiant si chirurgical.
Carcinomul neinvaziv (in situ) se poate trata prin: crioterapie, terapie cu laser, conizatie, histerectomie simpla. Tratamentul ramane la latitudinea medicului si la alagerea dvs.
Daca leziunea nu este evidenta sau se suspicioneaza un cancer se va face o biopsie de col. Daca biopsia va confirma carcinomul atunci se va recurge la o operatie extinsa.
Concluzia este: mergeti la ginecolog, faceti controale periodice. Daca o leziune va fi depistata precoce sansele de curabilitate sunt mari si totodata nu veti ajunge sa suferiti o operatie extinsa si mutilanta la nivelui aparatului genital.
[…] poate de asemenea cauza dureri pelvine. Durerea pelvină datorată cancerului de endometru sau de col este, de obicei, o manifestare […]