Cauze cancer de Col Uterin

Cauza exacta pentru cancerul de col uterin nu este cunoscuta, dar datorita accesibilitatii colului si datorita numeroaselor studii epidemiologice s-au putut evidentia cativa factori care favorizeaza dezvoltarea unui cancer de col uterin.

1. Sexul:

  • femeile care isi incept viata sexuala la varste tinere, in special in timpul adolescentei;
  • femeile care au avut contacte cu mai multi parteneri sexuali;
  • femeile care au avut prima sarcina la o varsta frageda. Acesti factori cresc riscul de a dezvolta un cancer de col de 8-14 ori.

2. Partenerii sexuali. O femeie care are doar un partener pentru activitatea sexuala nu este lipsita de risc in cazul in care partenerul are si alte partenere. Cancerul de col are o incidenta mai scazuta la femeile care au ca partener sexual un barbat circumcis.

3. Daca fumati riscul in cazul acesta va fi de 4 ori mai mare. Sfatul general este sa renuntati la fumat.

4. Status social si economic. Populatia mai saraca prezinta o incidenta mai crescuta din cauza unei igiene deficitare si datorita dietei (nivele scazute de vitamina A, caroten si acid folic cresc riscul).

5. Herpes simplex virus tipul 2 (HSV-2);

6. Human papiloma virus (HPV);

Se crede ca herpes simplex tipul 2 este virusul care are o actiune mutagena, iar HPV-ul ca avand o actiune de promotor al aparitiei cancerului. Rolul HPV este sustinut de prezenta lui in infectia epiteluilui metaplazic de la nivelul colului extern.

Dar, concluzia este ca pana in prezent nu se stie exact cauza cancerului de col uterin.


Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie