Angelica – planta medicinala. Indicatii

Angelica este o planta erbacee, vivace, cu un rizom scurt, gros si radacina fusiforma, ramificata. Culoarea radacinii este brun-deschisa la exterior si albicios-laptoasa in interior. Radacinile care pornesc din rizom sunt brune, brazdate longitudinal, lungi pana la 15 cm. Tulpina este inalta de 1-2 metri, fistuloasa, cilindrica, ramificata, de culoare rosiatica, goala la mijloc si slab brazdata in partea superioara. Frunzele sunt alterne, mari, dintate pe margini, ovale. Florile sunt numeroase, albe-verzui si asezate in umbrela compusa. Infloreste in mai-august. Fructul este o diachema ovoid anguloasa. Fructele sunt turtite, de circa 1 cm.

Raspandire: creste spontan pe langa paraie, rauri si paduri montane si subalpine. In multe parti se si cultiva.

Produsul vegetal folosit: radacinile, adica rizomii cu radacini. Dupa uscare, acest produs are miros aromat caracteristic, gust amar, aromat. De asemenea se folosesc in scop medicinal semintele.

Recoltarea radacinilor se face in septembrie-noiembrie sau martie-aprilie. Radacinile spalate si taiate in bucati groase de 1-3 cm si lungi de 10-15 cm se usuca la soare sau in camere putin incalzite.

Conditii de receptie: radacina trebuie sa fie uscata, nemucegaita, fara resturi de tulpina si sa aiba culoarea caracteristica. Semintele se recolteaza dupa coacere.

Principii active: uleiuri eterice: terpene, eteri, esteri, sulfuri si polisulfuri etilice, alcooli, fenoli, cetone, aldehide.

Actiune farmacologica: sedativ, stomahic, colagog, carmonativ, expectorant, antireumatic, antiaritmic, galactogen.

Indicatii terapeutice: labilitate psihovegetativa, dispepsie, varsaturi, dischinezie biliara, flatulenta, bronsita cronica, astm bronsic, extrasistole, palpitatii, hipogalactie, dureri menstruale.

Mod de utilizare: decoct din radacina – 1 lingurita la 250 ml de apa se fierbe 4 minute si se lasa sa infuzeze 10 minute. Se beau 2 cani pe zi, indulcite cu miere. Semintele se prepara sub forma de decoct, 1 lingurita cu seminte se fierbe 4 minute si se infuzeaza 10 minute. Se beau 2 cani pe zi, indulcite cu miere.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie