Dupa varsta de 45 de ani prostata incepe sa se mareasca, probabil datorita variatiilor hormonale. Rezulta ceea ce se numeste hipertrofie benigna de prostata, termenul medical pentru cresterea in volum a prostatei. Mai mult de 90% din barbatii peste 70 de ani au HBP si in jurul acestei varste unul din 3 va avea simptome datorate acesteia.
Simptomele HBP includ o frecventa crescuta, necesitate imperioasa si disconfort la urinare, jet urinar slab, initierea dificila a urinarii, scurgere discontinua la sfarsitul urinarii, urinari frecvente noaptea si senzatia ca vezica nu s-a golit complet.
Iata cateva remedii naturiste:
Profitati de puterea palmierului pitic. Extractul din fructul acestui palmier este folosit pe scara larga pentru tratarea prostatei marite. In 1998 specialistii s-au intrebat daca reputatia lui are baze reale. Ca urmare a 18 studii clinice, ei au ajuns la concluzia ca palmierul pitic produce imbunatatiri ale simptomatologiei similar cu finasterida – medicament prescris adesea pentru scaderea nivelului de testosteron – dar cu mai putine efecte secundare. Printre beneficiile aduse bolii mentionam imbunatatirea fluxului urinar, mai putine drumuri la baie noaptea, mai putina urina restanta in vezica dupa urinare si urinari mai rare. Cu 2-3 capsule de 500 mg de extract de palmier pitic pe zi ar trebui sa apara ameliorari la 1-3 luni.
Consumati radacina de urzica. Extractul de radacina de urzica a devenit foarte popular in tratamentul HBP. Din punct de vedere stiintific, se presupune ca actioneaza in acelasi mod ca palmierul pitic. Daca nu v-a fost de folos palmierul pitic merita sa incercati radacina de urzica. Cumparati capsule si luati-le conform prospectului. Aveti grija sa cumparati radacina, nu frunza de urzica(frunza nu are efecte).
Incercati pygeum. Mai multe studii au aratat ca fructele acestui arbore african peren sunt eficiente, probabil datorita proprietatilor antiinflamatoare. Extractul activ se pare ca reduce simptome ca urinarea frecventa noaptea sau urinarea dificila. Doza standard este de 100-200 mg/zi sub forma de capsule.
Mancati seminte de dovleac. Semintele de dovleac contin niveluri ridicate de fitosteroli si zinc, ambele importante pentru sanatatea prostatei. Semintele au fost folosite prima data pentru tratamentul prostatei de catre amerindieni. Cheia succesului acestui tratament este consumul zilnic: oricine are HBP sau vrea sa o previna trebuie sa manance 1-2 lingurite de seminte de dovleac zilnic. Au gust de nuca si sunt delicioase. Le puteti pune in salate, in cerealele pentru micul dejun sau le puteti manca direct din punga.
Mancati si cateva rosii. Licopenul, compusul care le da culoarea specifica poate face mai mult decat sa va coloreze salata. Cercetarile au aratat asocierea benefica intre consumul de rosii si scaderea riscului de cancer de prostata. Rosiile sunt recomandate si celor cu prostatita, deoarece usureaza simptomele si poate preveni progresia hipertrofiei benigne de prostata. Mancati 2-3 rosii sau produse pe baza de suc de rosii zilnic.
Ce sa nu mancati. Anumite mancaruri si bauturi pot inrautati simptomele bolnavilor de prostatita. Evitati mancarurile condimentate, bauturile carbogazoase, racoritoarele cu cofeina si alimentele acide cum ar fi citricele si sucurile de citrice. Acestea irita tesuturile prostatei. Si bauturile spirtoase sunt periculoase, cu exceptia vinului si berii.
Alte indicatii utile:
- nu mai fumati: marii fumatori au un risc crescut de a face cancer de prostata (conform unor studii bine realizate).
- stati in picioare: pozitia in picioare ajuta la ameliorarea circulatiei sanguine in zona prostatei si usureaza simptomele.
- faceti exercitii fizice: barbatii care fac exercitii fizice au o probabilitate mai mica de a face hiperplazie de prostata. Mersul pe jos cel putin 2 ore zilnic are rezultate pozitive.
- faceti bai calde: o baie calda incalzeste prostata si relaxeaza muschii abdominali inferiori. Reduce inflamatia si diminueaza durerea si necesitatea de a urina.
- purtati lenjerie intima mai larga, din bumbac.
- faceti dragoste mai mult: in timpul ejacularii muschii care inconjoara prostata se contracta, astfel ejacularea ar putea avea efect terapeutic.
- evitati tratamentele pentru raceala: decongestionantele si antihistaminicele pot determina contractia muschilor care controleaza fluxul de urina, facand urinarea mai dificila.
- evitati constipatia: un intestin plin poate obstrua fluxul de urina atunci cand apasa pe o uretra care are deja probleme.
- beti mai multa apa: este foarte important sa beti multe lichide pentru buna functionare a rinichilor si pentru prevenirea infectiilor urinare. Tinta este de 6-8 pahare de 250 ml/zi. Atentie: Nu inainte de culcare.
[…] la performante sexuale slabe. Palmierul pitic, deseori prescris de fitoterapeuti pentru probleme de prostata face intr-adevar o diferenta cand e vorba de pierderea libidoului legata de stres. Cumparati-l […]
[…] si simptomeDe: bendo In: Cancerul, Cauze, Ce este?, Simptome, testicule si prostata Tweet Hiperplazia benignă de prostată se defineşte ca un complex de simptome urinare joase şi o scădere a parametrilor de flux urinar, […]