PET – tomografie prin emisie de pozitroni, principii de functionare si indicatii

PET – tomografie prin emisie de pozitroni, principii de functionare si indicatii

PET reprezinta tomografia prin emisie de pozitroni, folosita ca metoda imagistica de evaluare si diagnostic medical.

Tomografia prin emisie de pozitroni (PET) se bazeaza pe principiu de intalnire pozitronii radioactivi cu electronii, care determina emisie de fotoni. Acestia la randul lor lovesc un sistem ede detectori care inregistreaza radiatiile. Pozitronii sunt emisi de catre izotopii radiaoctivi artifiaciali, care la randul lor provin din materia vie (O, C, N) bombardata cu particole accelerate de ciclotroni.

Indicatii PET (tomografie prin emisie de pozitroni):

–          Se foloseste PET pentru pacientii  care urmeaza sa faca bypass coronarian, pentru testarea hibernarii miocardului (tesut muscular al inimii potential viabil)

–          PET in cazul pacianetiilor care urmeaza sa faca transplant cardiac.

–          Tomografia prin emisie de pozitroni se uitilzeaza la pacientii cu un cancer stabilit pentru evaluarea unor ganglioni mariti daca este metastaza, necroza sau fibroza.

–          PET pentru evaluareare nodulilor pulmonari

–          PET pentru evaluarea diferitelor cancere: pulmonar, al gatului, colorectal, esofagian, cranian, limfom, melanom

–          Tomografia prin emisie de pozitroni (PET) se poate combina cu CT ( PET-CT ). PET –CT se utilizeaza pentru a obtine si date functionale si/sau morfologice, nu doar date imagistice.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie