RMN – rezonanta magnetica nucleara functionare, indicatii si contraindicatii

Rezonanta magnetica nucleara este o metoda imagistica de diagnostic. Tehnica RMN  este adeseori prefrata in fata CT-ului datorita principiului magnetic folosit care nu supune pacientul la radiatii si  datorita rezolutiei contrastului.

RMN-ul ca metoda de diagnostic se bazeaza pe fenomenul pizic de rotatie al protonilor de H in jurul axului propriu care se numeste spin. In stare de repaus protonii de H din corpul omenesc sunt orientati anarhic. Sub actiunea unui camp magnetic intens din afara corpului la o temperatura joasa, ei se aliniaza cu diractia campului. Dca sunt supusi apoi unui alt camp exterior ei revin la pozitionarea lor initiala printr-o miscare asemanatoare unui tritirez. In timpul acetei miscari ei emit u n semnaşl de rezonanta detctat care este proprotional cu numarul de nuclei din proba. Protonii de Hcare se vad mai bine sunt cei legati de apa si grasimi. Astfem mediile care se vad cel mai bine, alb, prin rezonanta magnetica nucleara sunt mediile cele mai dense in protoni. Osul apare negru la RMN, ca si plamanul.

Recomandari RMN

Rezonanta magnetica nucleara poate fi utila in:

–          Evaluarea anomaliilor intracraniene sau spinale sau ale maduvei osoase. (hernii de disc).

–          Vizualizarea prin RMN a tumorilor sau inflamatiilor neuromusculare .

–          Evaluarea prin rezonanta magnetica nucleara a traumelor.

–          Evalurea si diagnosticarea unor boli articulare (evaluarea prin RMN a spatiului intraarticular necesita si injectarea unei substante de contrast in articulatie).

–          Depistarea unor anomalii sau tumori ale ficatului.

–          Vizulaizarea unor malformatii sau tumori genitale feminine.

–          Vizulaizazare unor structuri vasculare (angiografie + rezonanta magnetica nucleara).

–          Caracterizarea tumorilor si inflamatiilor (RMN cu substanta de contrast).

Substantele de contrast cele mai frecvent folosite sunt derivatii de gadolinium. Posibilele efecte adverse care apar la folosirea unui RMN cu substanta de contrast constau in: cefalee, greata, durere, senzatie de rece la locul injectiei, afectraea gustului sau scaderea pragului convulsiv. Agentii de contrast cu iod au efecte adverse mai rare si mai putin grave.

Aparatul de rezonanta magneticaare un spatiu ingust pentru pacient. De aceea poate sa apara claustrofobia chiar si la persoanele care nu se cunosc ca fiind claustrofobe. Datorita spatiului mic din aparatul de RMN este posibil ca păersoanele obeze sa nu poata efectua un RMN.

Contraindicatii rezonanta magnetica nucleara:

Nu au voie sa efectueze un RMN persoanele care: au un implant care poate fi afectat de campul magneti puternic (materiale  cu fier sau fire conductoare) precum pacemakere, defibrilatoare, catetere, implanturi cohleare, tuburi de oxigen, stative de perfuzii. Materialele feromagnetice pot fi deplasate de campurile create de rezonanta magnetica nucleara, si pot leza organe apropiate. Riscul este mai mare daca acestea sunt prezente in organism de mai putin de 6 saptamani si nu s-a format tesut cicatrizat.

Sub efectul RMN (rezonanta magnetica nucleara), dispozitivele medicale pot sa sufere defecte de functionare.

 


Un comentariu

  1. Buna ziua,
    Va rog sa mă ajutați cu un răspuns. Mi-a recomandat medicul neurolog să fac RMN la coloana lombara, dar, deoarece am sterilet, mi-a zis ca trebuie să îl scot. Steriletul pe care îl am se numește Jaydess și este un sterilet din silicon, dar are un inel de argint ( pentru a fi vizibil la ecograf ), iar pe prospect mai scrie ca are oxid negru de fer ( E172 ).
    Deci, întrebarea era: pot face RMN cu un astfel de dispozitiv sa nu?

    Vă mulțumesc frumos și aștept cu nerăbdare răspunsul Dvs.,
    Monica Frunză

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie