Erizipelul se manifesta ca o boala a pielii fiind cauzata de streptococul beta hemolitic de grup A.
Cauza: Infectia care cauzeaza erizipelul incepe dintr-un focar nazofaringian sau printr-o rana, zgarietura deschisa a pielii. Boala debuteaza dupa 2-5 zile de incubatie.
Simptome erizipel:
In erizipel, debutul este brusc, intr-o zi, cu febra, frison, greturi, varsaturi si ganglioni mariti.
Pielea afectata de erizipel este de culoare rosu aprins, lucioasa si intinsa, cu temperatura ridicata si imobila pe planurile subiacente. Leziunea pielii in erizipel apare ca un placard cu un burelet marginal (zona supradenivelata), are un caracter centrifug care determina marirea leziunii. In evolutie leziunea din erizipel devine mai larga si imbraca o culoare de rosu viu.
Zonele cele mai frecvent afectate sunt membrele, mainile, picioarele, fata (leziunea are aspect de fluture), buza superioara. O alta localizare posibila a unui erizipel este lobul urechii, unde poate produce basicute dureroase care se sparg si se inlocuiesc cu cruste. In erizipel leziunea este circumscrisa, fara mancarimi sau tendinte de extindere in profunzime.
Tratament erizipel:
In erizipel se recomanda compresele cu rivanol pe zona afectata, antipiretice pentru febra si antibiotice (peniciline sau eritromocina la bolnavii cu erizipel alergici la penicilina), antialergice, dupa schema recomandata de medicul curant.