Tratament pentru greata, voma si rau de miscare

Medicamentele care se folosesc pentru tratamentul si preventia simptomelor de greata si voma variaza in functie de afectiunile care declanseaza aceste simptome.

Astfel sunt indicate:

1. Metoclopramida blocheaza receptori de dopamine, are in general un efect mai slab in oprirea greturilor, in doze mai mari are un efect si de prevenire a vomei.

Este folosita in geriatrie dar si in pediatrie pentru varsaturile si greata copiilor, cu precizarea ca poate avea ca si efecte adverse simptome extrapiramidale (copilul adopta poziti posturale specifice meningitei).

2. Ondansetronul este superior metoclopramidei, find de electiei in tratamentul starilor de voma caracteristice tratamentelor citostatice.

3. Ciclizina, cinarizina, si derivati de prometazina 30-90 mg/zi util in special in raul de miscare actionand la nivel central.

4. Scopolamina – cu efect in raul de miscare, pe piata sub forma de Bromhidrat de Scopolamina sau Scopoderm-plasture retroauricular cu eliberare prelungita. Poata sa produca efecte adverse ca retentia de urina, constipatia, fotofobia, uscaciunea mucoaselor.

Important: Toate aceste medicamente au si un usor efect sedativ. Nu sunt indicate conducatorilor auto.

Naturist un efect puternic in tratarea starilor de greata si prevenirea varsaturilor il are Ghimbirul. Alte plante cu efect asemanator sunt:  levantica, frunzele de piersic, menta dulce, zmeur rosu, roinita, pecetea lui Solomon. Pe piata se gaseste prepartul naturist Emetin.

Important: Multe dintre medicamentele si plantele enumerate nu sunt indicate in cazul starii de greata specifica sarcinii. In cazul sarcinii este utila Hydrasis Canadensis.


6 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie