Primul semn de sarcina care apare la o femeie tanara, cu ciclu menstrual regulat si care nu alapteaza este amenoreea (neaparitia ciclului menstrual).
Se spune ca instalarea unei amenoreei la o femeie care are contacte sexuale inseamna instalarea unei sarcini pana cand se infirma acest lucru.
Alte cauze de amenoree: lactatia, climacteriul, anemiile severe, casexia, boli consumptive, sinechii locale, malformatii.
La o femeie cu amenoree ne intereseaza data ultimei menstruatii (prima zi) pentru a calcula varsta gestationala si data cand sarcina va ajunge la termen.
Simptome relatate de femeia insarcinata. Aceste simptome nu sunt patognomonice (specifice) s
arcinii si astfel nu poate fi pus un diagnostic de sarcina doar pe aceste simptome. Se face ulterior examenul clinic obiectiv al femeii.
- tulburari digestive: greturi, varsaturi, sialoree (cantitate mare de saliva), cresterea sau scaderea apetitului, arsuri gastro-esofagiene, constipatie;
- tulburari neuropsihice: femeia este iritabila, emotiva, are dereglat ritmul somn-veche, labila psihic;
- tulburari urinare: polakiurie (urinari dese in cantitati mici);
- senzatie de balonare generala;
- tensiune a glandei mamare.
Examenul clinic obiectiv al femeii
In punerea diagnosticului de sarcina in primul trimestru un rol important cade pe examenul fizic:
- la inspectie se pot observa: masca de sarcina (o pigmentare a fetei in special la femeile brunete), pigmentatia liniei albe abdominale, constituirea de varice si hemoroizi, o crestere a greutatii corporale, o pigmentatie crescuta a organelor genitale. Modificari ale sanilor: pigmentatia areolei mamare si aparitia unei areole secundare (de aspect tigrat), areola va lua forma sticlei de ceasornic.
- la palpare: sanii sunt mariti per total, turgescenti, durerosi, sensibili, din mamelon se poate scurge colostru. Daca se palpeaza abdomenul se poate simti uterul deasupra simfizei pubiene. La sfarsitul lunii a 3- a uterul se va simti la jumatatea segmentului dintre ombilic si pube.
Examenul local in sarcina. Examinarea are ca scop stabilirea unui diagnostic pozitiv al sarcinii si de a observa orice element care poate sa aiba urmari asupra unei sarcini normale (orice fel de malformatii, leziuni). Astfel se poate incadra intr-o grupa de risc (daca este cazul).
- organele genitale sunt pigmentate, turgescente. Mucoasele au o culoare violacee.
- examen cu valve: se pot observa peretii vaginului (au culoare violacee, turgescenti, cu varicozitati), vaginul este umed, cu leucoree. Vulva este deschisa, cu un orificiu mai lax, valvele pot fi introduse destul de usor. Colul are o culoare violacee, orificiul nu mai are glera si poate avea varicozitati.
- tactul vaginal combinat: se face o palpare folosind ambele maini (una in vagin si una pe abdomen). Vulva si vaginul: peretii sunt supli, foarte umezi, catifelati. Colul: este ramolit, moale, catifelat. La femeia negravida colul este de consistenta varfului nasului, iar la o femeia gravida are consistenta de buza. Istmul uterin: moale, suplu, se poate mobiliza colul uterin fata de corpul uterin. Corpul uterin: forma este de para apoi de glob, are o consistenta scazuta si moale.
[…] ale hormonilor in timpul ciclului menstrual, femeile ce iau pilule pentru contraceptie, cele insarcinate sau femeile in cursul instalarii menopauzei.Uneori, chiar si la varste de 25, 35 de ani, femeile […]