Cauze Amenoree – absenta ciclu mentrual

Amenoreea este un termen ce se refera la:

  • neaparitia primului ciclu menstrual dupa varsta de 16 ani (nu conteaza daca exista caractere sexuale secundare). In acest caz amenoreea se numeste primara.
  • absenta ciclului menstrual pe un timp de mai mult de 6 luni la femei care au avut inainte menstruatie. In cazul acesta amenoreea se numeste secundara.

Cauze de amenoree (primara sau secundara): defecte anatomice, insuficienta ovariana, anovulatia cronica.

1. Defecte anatomice: defecte ale vaginului, imperforatia de himen, existenta unui sept vaginal transvers, obstructia (stenoza) cervicala, aderente in uter, absenta vagin sau uter, nedezvoltare uter. Pentru a diagnostica un astfel de defect anatomic se face examen obiectiv (fizic), se confirma prin absenta sangerarii dupa o terapie cu estrogeni si progesteron timp de 3 saptamani. Confirmarea imagistica se face prin: ecografie, RMN (rezonanta magnetica nucleara), histerosalpingografia, histeroscopia.

2. Insuficienta ovariana. Cauzele care duc la insuficienta ovariana: disgenezia de gonade, deficienta de P45017alfa, ovarul rezistent, insuficienta ovariana precoce, afectiunile in care este prezent un ovar cu deficit de celule germinative (sau in care acestea prezinta o rezistenta la hormonul foliculo-stimulant). Pentru a confirma insuficienta ovariana se va determina valoarea FSH (hormonul foliculo-stimulant), care ar trebui sa fie crescuta.

3. Anovulatia cronica. Aceasta afectiune se defineste prin absenta unei ovulatii spontane, dar prezenta unei ovulatii in urma unui tratament adecvat. In unele cazuri, secretia de estrogen este suficienta, dar nu este cu caracter ciclic. In unele cazuri secretia de estrogen este scazuta. Boala de ovare polichistice se caracterizeaza prin: productie normala de estrogen si aparitia sangerarii dupa terapia cu progesteron. Tumorile de ovar si suprarenalele care secreta hormoni sunt alte cauze posibile de anovulatie.

Hipogonadismul hipogonadotrop (deficienta de hormoni gonadotropi FSH, LH) : deficit de estrogeni, absenta sangerarilor dupa administrarea de progesteron. Se datoreaza unor probleme hipofizare sau de sistem nervos central (probleme functionale sau organica): tumori, hipopituitarism, sindrom Sheehan.


2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie