Tratament intepatura de albina si viespe

Tratament intepatura de viespe si albina. Intepaturile de albine si viespi determina o durere, roseata si umflatura locala (inflamatie) prin injectarea veninului.

Albina nu poate intepa de mai multe ori, deoarece acul ei ramane in pielea celui atacat si fara ac albina nu mai poate trai.

Viespile pot intepa de mai multe ori din cauza acului lor neted.

Urmati urmatoarele sfaturi pentru a ameliora o intepatura:

1. Dupa intepatura nu stati pe ganduri ci actionati cat mai repede. Cu cat luati o masura mai repede cu atat veti stapani mai usor inflamatia din locul intepat.

2. Prima masura ar fi scoaterea acului. Daca e o albina responsabila pentru intepatura atunci acul trebuie scos cat mai repede deoarece agatat de ac exista un sac cu venin care va fi eliberat in piele. Scobiti usor de ac pentru a putea sa-l trageti afara. Folositi o pila pentru unghii sau chiar cu unghia. O carte de credit poate fi folositoare de asemenea. Aveti grija sa nu impingeti acul si mai adanc.

3. Dupa intepatura veti simti o durere acuta. Iata cateva metode pe care le puteti folosi pentru a face fata durerii:

 • Puneti ceva rece: pachet cu gheata, un cub de gheata, un pachet cu legume congelate. Scaderea temperaturii locale va scade umflatura si va stopa raspandirea veninului.
 • Puteti folosi si ceva cald pentru ca incalzirea locului intepaturii va neutraliza o substanta chimica care determina inflamatia. Un uscator de par se poate folosi daca indreptati aerul cald spre locul inflamat.
 • Aspirina este o alta metoda. Peste intepatura puneti putina apa apoi frecati umflatura cu aspirina. Nu folositi aspirina daca sunteti alergic la acest medicament.
 • Aplicati o pasta din bucarbonat de sodiu + apa. 
 • Daca este folosit prompt un agent care fragezeste carnea poate distruge veninul insectei.
 • Folositi carbune activat pentru a scoate otrava. Amestecati carbune activat cu apa si aplicati pe piele.
 • Alta pasta pe care o puteti folosi este noroiul. Daca nu aveti nimic la indemana amestecati pamant cu apa si apoi aplicati pe locul intepaturii.
 • Luati un medicament cu efect antihistaminic. Acest medicament va scadea umflatura si roseata. Are si un efect sedativ si intervine asupra durerii.

Preveniti intepaturile. Respectati urmatoarele 3 recomandari prin care micsorati probabilitatea de a fi intepat de o insecta.

 • Purtati imbracaminte alba sau cat mai deschisa la culoare. Insectele prefera culorile inchise.
 • Nu va parfumati sau nu folositi tot felul de lotiuni si creme. Albina va fi atrasa de aceste mirosuri.
 • Pe pielea neacoperita puneti ulei de baie. Acest ulei indeparteaza albinele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie