Taieturi si julituri – tratament

1. Primul lucru este sa opriti sangerarea prin exercitarea unei presiuni direct pe locul lezat. Peste taietura puteti pune o bucata de panza cu efect absorbant si apasati cu degetele. Daca prima bucata de panza se imbiba cu sange mai puneti inca un strat de panza si apasati puternic. Lasati primul pansament pe loc, altfel puteti rupe cheagul format. Presiunea sangelui se poate diminua daca ridicati locul afectat deasupra nivelului inimii. In cateva minute se formeaza cheagul si sangerarea ar trebui sa se opreasca.

2. Leziunea trebuie bandajata. Folositi panza curata peste care puteti pune un bandaj elastic. Aveti grija sa nu fie prea strans pentru ca circulatia in acea zona sa nu fie periclitata.

3. Sangerarea nu s-a oprit? Inseamna ca leziunea este destul de grava. Prezentarea la medic este cea mai buna optiune. Pana ajungeti la medic faceti compresie puternica intr-un loc mai sus de leziune (spre inima) unde simtiti pulsul. Daca sangerarea se opreste, mai tineti apasat un minut. In caz ca sangerarea reporneste, reincepeti cu compresiunea arterei.

4. Nu folositi unelte sau orice fel de instrumente compresive. Daca compresia pe care o faceti este prea puternica si opreste circulatia, membrul situat distal de compresie poate fi compromis si persoana in cauza poate sa-si piarda membrul.

5. Mentineti taietura curata. De cel putin 2 ori pe zi este indicat sa spalati leziunea cu apa si sapun. Astfel bacteriile si orice fel de corpi straini sunt indepartati si riscul infectiei plagii va fi mult mai mic. Pietricelele, nisipul de la nivelul unei plagi pot ramane sub piele in timpul vindecarii.

6. Plaga se vindeca mai repede (celulele se regenereaza mai repede ) daca bandajul folosit de dvs este umed. Exista la farmacie tifon imbibat cu vaselina.

7. Nu trebuie sa va faceti griji in privinta tetanosului daca ati facut un numar de 5 inoculari pana in prezent.

8. Incercati pentru a grabi vindecarea si pentru efectele antiinflamatorii si antibacteriene urmatoarele tincturi: de echinacea, coada soricelului, hamamelisul, galbenele.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie