Lambliaza – cauze, simptome, tratament

Lambliaza este o parazitoza cauzata de un parazit de dimensiuni microscopice, cunoscut sub numele de Lamblia intestinalis sau Giardia Intestinalis, de unde si denumirea sinomina de giardiaza.

Parazitul se prezinta sub 2 forme: vegetativa si chistica. Forma vegetativa, activa, populeaza cel mai frecvent intestintul subtire, dar, in anumite conditii si stomacul, intestinul gros si caile biliare. Forma chistica rezulta din cea vegetativa. Este forma de rezistenta a parazitului care, interminent, apare in scaune. Nu se cunosc exact perioadele negative de eliminare a chistilor, dar, in majoritatea cazurilor, acestea s-au apreciat la 5-10 zile. De aici rezulta necesitatea examinarii repetate a scaunelor. Forma chistica reprezinta forma de trecere de la o persoana la alta. Inghititi, parazitii se dechisteaza, apare forma vegetativa care incepe sa se inmulteasca in organismul noii gazde.

Sursa de infectie, modul de transmitere si calea de patrundere: Lambliaza este una din cele mai frecvente parazitoze ale intestinului uman (25% din populatia globului), avand caracter de repartitie universala. Este mai des intalnita la copii decat la adulti si mai raspandita in regiunile calde decat in cele temperate. Aprecierea frecventei este relativa, deoarece exista oameni care, desi au parazitul in organism, sunt aparent sanatosi, fara plangeri digestive. Omul parazitat (bolnav sau purtator sanatos) care elimina chistele infectioase ale parazitului, o data cu materiile fecale, constituie rezervorul de infectie al bolii. Transmiterea parazitului se face direct (de la om la om), fie indirect, prin alimente pe care au ajuns chistele infectioase ale parazitului (maini nespalate, muste, vant, praf). Exista posibilitatea unor epidemii prin contaminarea apei potabile. Calea de patrundere, respectiv infestarea, este cea digestiva, localizarea obisnuita fiind portiunea superioara a intestinului subtire, dar si caile biliare. Aici forma chistica se dechisteaza, aparand forma vegetativa.

Desi nu se conoaste cu precizie perioada de incubatie, tulburarile digestive, respectiv cele intestinale apar la 2 saptamani de infestare. Trebuie mentionat ca in 25-30% din cazuri, lambliaza este asimptomatica, fara acuze digestive. In restul cazurilor, simptomele sunt dintre cele mai variate si complexe. Frecvent intalnite sunt durerile abdominale, difuze, uneori sub forma de colici, de intensitate variabila.

Izolate sau asociate durerii, apar deseori tulburarile de tranzit intestinal: diareea, diaree alternand cu constipatia, mai rar constipatia. Mai pot surveni si alte acuze digestive: greturi, varsaturi, eructatii, balonari, modificari ale poftei de mancare (scaderea sau exagerarea acesteia), gust amar, arsuri, intoleranta fata de alimente.

Mai rar, in special la copii, se poate instala scaderea in greutate si chiar intarzierea in dezvoltarea psihosomatica. Pot apare manifestari alergice de tip urticarian cu simptomatologie zgomotoasa declansata de ingestia unor alimente specifice.

Dupa eradicarea parazitului se poate recupera toleranta la alimentele netolerate altadata. La copii, mai frecvent decat al adulti, sunt notate si tulburari neuropsihice care, desi usoare al debut, in cazurile netratate raman susceptibile de agravare: oboseala, iritabilitate, dureri de cap, tendinta la depresie, scade memoria si capacitatea de concentrare, parestezii, uneori convulsii.

Tratament lambliaza: Exista mai multe substante cu efect antiparazitar, clasice si moderne, prescrise separat sau in asociere, existand adesea diferite scheme care variaza in raport cu doza si durata in timp a administrarii respectivului medicament: Metronidazol, Tinidazol (Fasigyn), Furazolidon, Mepacrina. Pentru marirea eficientei, unele dintre acestea(Metronidazol, Furazolidon)  se pot asocia cu Eritromicina sau cu Stamicina. Dozele si durata in timp a administrarii medicamentelor trebuie stabilite de medicul curant, fiind cunoscute unele limite in prescrierea acestor preparate.


2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie