O durere pelvina poate fi cauzata de o problema de la nivelul pelvisului sau de la nivelul alteri regiuni a organismului prin iradiere. Daca sunt prezente manifestari precum: dismenoreea, dispareunia, ne gandim la o cauza pelvina, dar tot timpul trebuie avut un grad de suspiciune fata de alte afectiuni, cum ar fi: apendicita acuta, colecistita acuta, ocluzia intestinala, infectii urinare.
Durerea pelvina poate fi de cauza functionala sau organica.
1. Durerea pelvina functionala. Este o durere asociata cu ovulatia (durere surda ce apare la mijlocul unui ciclu menstrual, dureaza cateva minute). Cauza poate fi o iritatie peritoneala. Se confirma prin caracterul scurt al durerii si aparitie ei la mijlocul ciclului.
Durerea premenstruala apare la femei cu cateva zile inainte de mentruatie. Durerea poate fi imvalidanta.
Dismenoreea primara: crampe uterine invalidante ce apar in cadrul ciclurilor ovulatorii, dar in absenta unor boli pelvine cunoscute. Cauza este o ischemie provocata de prostaglandine. Tratamentul se face cu medicamente care inhica productia de prostaglandine sau cu administrare de contraceptive orale.
2. Durerea pelvina de cauza organica. Cauze: uterine, anexiale, ulvare sau vaginale, asociate sarcinii.
Durerea uterina. Aceasta durere are un caracter cronic si continuu, fiind mai mare in timpul menstruatiei si in timpul contactelor sexuale. Cauze: leiomiomul uterin, adenomioza, stenoza cervicală. Alte cauze: infectia uterina dupa manevre de dilatare si chiuretaj. Durerea pelvina datorata cancerului de endometru sau cancerului de col este, de obicei, o manifestare târzie.
Durerea de anexe (trompe, ovare). Cauza frecventa: infectiile. Apar: dureri abdominale inferioare, febră şi frisoane. Este datorată, de obicei, infecţiei cu chlamidia sau gonococ, cu sau fără suprainfecţie piogenă.
Boala inflamatorie pelvina cronica apare in urma mai multor episoade de infectie. Se prezinta cu sterilitate la care se adauga durerile cronice pelvine (acestea sunt mai intense la menstruatie si in timpul contactului sexual). Aceasta afectiune poate fi o urgenta medico-chirurgicala.
Chisturile ovariene sau cancerele pot da dureri pelvine care devin mai severe la torsionare sau rupere. Sarcina ectopica trebuie luata in discutie ca si un posibil diagnostic diferential.
Endometrioza determina durere abdominala in partea joasa si sterilitate. Durerea în endometrioza creste tipic la menstruaţie si la contactul sexual.
Durerea vulvara sau vaginala. Se datoreaza in special vaginitelor cauzate de Monilia, Trichomonas, Apar scurgeri vaginale si mancarimi. Alte cauze: vulvita herpetica, condiloame acuminate, abcese de glande Bartholin.
Tulburari de sarcinii. In perioada reproductiva trebuie luata si sarcina in discutie pentru cauze de dureri pelvine. Iminenta de avort sau un avort incomplet pot determina dureri uterine, sangerari ce apar in urma unei perioade de absenta a ciclului menstrual. In sarcina ectopica pot apare hemoragii in peritoneu si complicatii care pot duce la moartea femeii.
[…] Indicatii terapeutice: labilitate psihovegetativa, dispepsie, varsaturi, dischinezie biliara, flatulenta, bronsita cronica, astm bronsic, extrasistole, palpitatii, hipogalactie, dureri menstruale. […]