Caractere angina pectorala – durere in piept

Angina pectorala se defineste ca o durere(disconfort), situata cel mai adesea retrosternal, care are caractere relativ specifice, precipitata de efort fizic si ameliorata de repaus sau nitroglicerina administrata sublingual.

Caracteristicile anginei:

  1. Sediul, localizarea: tipic retrosternal, mai rar precordial, epigastric, interscapulo-vertebral sau doar in zona de iradiere;
  2. Iradierea: cele mai intalnite sunt la nivelul umarului stang, marginea interna a bratului stang si la baza gatului. Alte zone de iradiere sunt ambii umeri, ambele brate, mandibula, dinti, toracele anterior, coate, pumni, epigastru. Sunt cazuri in care durerea este perceputa doar in zonele de iradiere.
  3. Caracterul durerii: constrictie, presiune toracica sau precordiala, surda, apasatoare, senzatia de arsura, strivire, disconfort toracic sau greu de definit. Intepaturile, durerile cu caracter taios, junghiul toracic, dependente de respiratie, pozitie sunt putin probabil a fi crize anginoase.
  4. Durata, intensitatea: sunt variabile, pentru angina pectorala stabila durata tipica este de 3-5 minute, iar intensitatea este medie. Accesul incepe gradat, atinge un punct maxim apoi se sterge treptat dupa sfarsitul efortului sau la administrarea de nitroglicerina sublingual. O durere foarte puternica cu durata mai mare de 10-15 minute este un contraargument pentru angina de efort si impune un diagnostic diferential cu sindroamele coronariene acute, disectia de aorta, afectiunile pleuro-pulmonare.
  5. Factorii declansatori ai durerii: efortul fizic, mai frecvent cel izometric(ridicat) decat cel izoton(mers), factori psiho-emotionali, pranzuri bogate(prin redistribuirea fluxului sanguin in teritoriul mezenteric), efortul sexual, tahiaritmii. Cel mai comunt factor declansator al anginei pectorale stabile ramane efortul fizic. Durerea anginoasa poate aparea si in repaus avand semnificatia unei alterari severe a patului vascular coronarian.
  6. Frecventa crizelor anginoase: este dependenta de aparitia factorilor declansatori, unii pacienti au accese rare(saptamanal), la altii aceasta fiind mai mare(zilnic). Cresterea frecventei episoadelor anginoase poate semnifica existenta unei ischemii severe (angina instabila). Se intalneste o variatie circadiana de aparitie a durerii cu maxim dimineata si intre orele 9-10.
  7. Simptome asociate durerii : dispnee(respiratie dificila), transpiratii, anxietate, astenie, lipotimie, greturi.
  8. Actiunea nitroglicerinei: administrarea nitroglicerinei sublingual cupeaza accesul anginos intre 1-3 minute. Daca durerea cedeaza la un interval de timp mai prelungit(20-30 minute), atunci fie cauza acesteia nu este de origine ischemica, fie este vorba despre un episod sever de ischemie.

Angina nocturna:

  • angina de decubit ce apare in timpul somnului si se insoteste de dispnee ce dispare la ridicare, cu raspuns eficient la nitroglicerina si diuretice;
  • angina din ultima faza a somnului cu raspuns favorabil la beta-blocante.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie