Analizele obligatorii efectuate cu ocazia primei consultaţii prenatale la gravide sunt:
1. Determinarea hemoglobinei şi hematocritului;
2. Determinarea grupei sanguine şi a Rhului (şi la soţ, dacă există posibilitatea incompatibilităţilor);
3. Reacţia Bordet-Wasserman sau alt test serologic pentru lues;
4. Examenul secreţiei vaginale;
5. Examenul sumar de urină ;
6. Determinarea glicemiei;
7. Teste serologice pentru boli infecţioase;
8. Ecografia este indicată mai ales dacă obstetricianul nu dispune de date sigure furnizate de anamneză, dacă mărimea uterului este mai mare sau mai mică decât vârsta sarcinii, dacă gravida prezintă un factor de risc;
9. În funcţie de vârsta şi antecedentele cuplului se recomandă examenul genetic, de preferat preconcepţional, testul, amniocenteza şi fetometria.
Deci, prima consultaţie prenatală stabileşte dacă gravida are o sarcină fiziologică sau este o sarcină cu risc obstetrical şi fetal crescut, aceasta din urmă necesitând o supraveghere intensivă. Gravida trebuie informată asupra situaţiei ei, trebuie informată despre măsurile de igienă care trebuie respectate in sarcină, cât şi asupra posibilelor riscuri.
Consultatiile prenatale ulterioare
Acestea trebuie efectuate lunar in trimestrul II de sarcină şi bilunar in trimestrul III. Unii autori susţin că după săptămâna 36 gravidele trebuie examinate săptămânal. Frecvenţa consultaţiilor prenatale ulterioare depinde şi de complicaţiile care pot apare in cursul sarcinii.
Consultaţiile ulterioare apreciază starea generală, acordându-se o atenţie specială examenului clinic general şi in special curbei ponderale, tensiunii arteriale şi edemelor.
După examenul clinic general se efectuează examenul obstetrical cu evaluarea inălţimii fundului uterin, a circumferinţei abdominale; se no tează data apariţiei primelor mişcări fetale, iar in ultimul trimestru se ascultă BCFurile. După săptămâna 36 se va face la fiecare consultaţie şi un tact vaginal.
Sumarul de urină se efectuează la fiecare consultaţie prenatală, iar in săptămâna 30-32 de gestaţie se repetă hemoglobina şi hematocritul. În caz de incompatibilitate AB0/Rh se dozează anticorpii intre săptămânile 24-28, cât şi antepartum.
Ecografia are valoare in determinarea vârstei gestaţionale, a greutăţii, creşterii şi stării fătului.
În cazul sarcinilor cu risc crescut pentru supravegherea stării fătului mai pot fi folosite şi o serie de teste biochimice şi biofizice.
Testele biochimice (dozarea estrioluriei, a HPL, a alfafetoproteinei etc.) sunt inlocuite in prezent de testele biofizice. Acestea din urmă cuprind:
- cardiotocografia antepartum.
- Ecografia.
În continuare, intre săptămânile 20-40, se stabileşte data intrării in concediul prenatal, locul unde va avea loc naşterea. Se realizează profilaxia rahitismului şi vaccinarea antitetanică, precum şi pregătirea psihologică a naşterii.