Plante Medicinale – modalitati de preparare

Utilizarea plantelor medicinale in terapie se bazeaza pe principiile active pe care le contin, principii care se obtin din plante, utilizandu-se dizolvanti ca: apa, alcoolul, vinul, uleiul. Infuzia, decoctul si maceratul sunt solutii extractive apoase.

Infuzia. Consta in pastrarea plantei in contact cu apa clocotita, de obicei timp de 2-3 minute, dupa care se strecoara. De obicei proportia este de 1 lingurita la 250 ml apa clocotita. La plantele proaspete si unele plante uscate, timpul de contact cu apa este mai scurt. Se utilizeaza in general pentru flori si frunze.

Decoctul. Se prepara din materia vegetala maruntita (de obicei 1 lingurita), la care se adauga apa (de obicei 250 ml de apa) si se fierbe 5-30 minute. Decoctul se strecoara fierbinte si se completeaza cu apa fierbinte, in cantitatea necesara, corespunzatoare pierderilor prin evaporare. Aceasta metoda este folosita in general pentru obtinerea principiilor active din partile plantelor care au un tesut lemnos, ca de exemplu, radacini, scoarta.

Sucul proaspat obtinut din plante, se utilizeaza intern, sub forma de picaturi sau extern pentru frictiuni.

Maceratul. Consta in pastrarea plantei maruntite, in contact cu apa rece, 1-12 ore. Se utilizeaza in cazul plantelor la care extractia principiilor active necesita timp mai lung, ca de exemplu: vascul, nalba, inul. Maceratul se prepara la temperatura camerei. Ceaiul obtinut prin extractie apoasa se prepara pentru o singura zi. Se bea neindulcit sau indulcit cu miere de albine.

Cataplasma. Este un preparat pastos, obtinut din planta maruntita, inmuiata in apa, alcool sau la abur, care se pune intre 2 bucati de tifon sau panza, dupa care se aplica pe regiunea afectata, iar apoi se infasoara cu o haina calduroasa.

Tinctura. Este o solutie extractiva, alcoolica ce se prepara la temperatura camerei. Se utilizeaza alcoolul etilic de 40-70 de grade. Proportia folosita este de obicei de 20% (20 g planta la 100 ml de alcool). Planta maruntita se pune intr-o sticla si se adauga alcoolul. Se agita zilnic, 10-14 zile, dupa care se strecoara si se pastreaza in sticle de culoare inchisa, bine etansate. Se utilizeaza sub forma de picaturi, diluate in ceai sau apa.

Vinul medicinal se obtine din planta bine maruntita, macerata in vin. De obicei la 1 litru de vin se adauga 50-60 grame de planta, care se macereaza 10-14 zile, dupa care se strecoara si se pastreaza in sticle bine inchise. Se recomanda a nu se folosi de persoanele care sufera de gastrite, hiperaciditate, ulcer, hipertensiune arteriala, afectiuni hepatice.

Oteturile aromatice se prepara prin macerarea plantelor in otet de vin, in proportie de 50-100 grame plante maruntite, la 1 litru de otet. Se lasa la macerat 10-14 zile, dupa care se strecoara. Este utilizat pentru frictiuni.

Uleiurile medicinale se obtin din plantele bine maruntite, macerate in ulei comestibil, timp de 3-6 saptamani.

Inhalatia se prepara, utilizandu-se plante medicinale, bogate in uleiuri volatile, sau chiar uleiuri volatile, ce se pun in vase smaltuite, de portelan dupa care se adauga apa clocotita. Vaporii care se degaja sunt bogati in uleiuri volatile, actionand eficient in afectiuni ale cailor respiratorii superioare.

Gargarismele se utilizeaza infuzia sau decoctul de plante sub forma de gargara, in amigdalite, afte, abcese dentare.

Baile fitoterapeutice utilizeaza plantele medicinale pentru uzul extern. Baia poate fi generala sau locala. Pentru baia generala se folosesc 200g de plante care se lasa la macerat 12 ore, in 5 litri de apa rece. Apoi se incalzeste, se strecoara si se adauga la apa de baie.


Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie