Adenomul de prostata este o crestere in volum a prostatei care apare la barbatii de varsta a treia si determina complicatii asupra vezicii urinare si fluxului urinar comportandu0se ca si un obstacol. Aceasta este o afectiune benigna (nu este o crestere canceroasa a prostatei) spre comparatie cu adenocarcinomul prostatic (cancerul de prostata).
Operatia endoscopica este indicata in cazurile in care adenomul cantareste sub 60 de grame. La un adenom mai mare de 100 de grame chirurgia clasica ramane indicatia. In cazul cancerului de prostata operatia are un rol paleativ (amelioreaza simptomele) si se insoteste de castrare si tratament hormonal fie cu hormoni feminini, fie cu blocanti ai hormonilor masculini.
1. Operatia clasica consta intr-o incizie abdominala si deschiderea vezicii urinare pana se ajunge la prostata care va fi enucleata. Se pun 2 sonde una uretrala si una prin peretele vezicii urinare. Durata de spitalizare este de obicei de 10-14 zile deorece este necesara pentru supravegherea unor posibile complicatii ca si: sangerare, infectie urinara. Tardiv pot sa apara eventratii sau scleroze ale colului vezical (zona de evacuare a vezicii prin care s-a rezecat adenomul si unde se face o sutura pentru prevenirea sangerarii).
2. Operatia endoscopica, moderna:
Pe cale transuretrala (patrundere prin orificiul uretral) se efectueaza cu un instrument special rezectoscop, o incizie mica prin peretele colului vezical pana la nivelul prostatei care se feliaza in fragmente evacuate pe teaca aparaului. Taierea se face cu ajutorul unor anse electrice prin care circula curent de mic voltaj care si coaguleaza, mentinand locul bisturiului si ligaturilor hemostatice din chirugia deschisa. Prin acelasi sistem este conectata o mini camera video care asigura controlul optic a operatiei si un sistem de lavaj continuu au apa sterila care mentine claritatea campului operator.
Operatia se executa de obicei sub anestezie rahidiana si spitalizarea dureaza 4-5 zile din care 3-4 zile bolnavul este purtatorul unei sonde vezicale.
Reusitele interventiei sunt similare operatiei clasice, complicatiile insa sunt semnificativ reduse.
care sunt procedurile de înlăturare a incontinenței urinare după o operație de cancer la prostată
Tatal meu sa operat de prostata acum7zile .Cand a venit acasa nu simte cand urineaza adica curge urina singur este corec sau este vro problema
Va multumesc
Clar ca este o problema. Mergeti la urolog!