Colica biliara. Masurile de prevenire se adreseaza pacientilor cunoscuti cu litiaza biliara, celor ce au mai prezentat astfel de colici in antecendente sau celor ce prezinta manifestari dispeptice biliare.
Se urmareste ameliorarea dischineziei biliare, combaterea cauzelor (staza biliara, infectiile biliare, obezitatea, constipatia, utilizarea anticonceptionalelor orale) care favorizeaza litogeneza (formarea calculilor), combaterea factorilor neuro-vegetativi (stress, emotii, stari conflictuale).
Dieta de urmat in caz de colita biliara: redomandarile de fata sunt doar orientative, fiecare pacient necesitand un regim individualizat in functie de toleranta specifica.
Se recomanda:
- mese fractionate (4-5 pe zi) in cantitati moderate;
- repaus culcal (jumatate de ora) dupa mesele principale;
- alimentele sa nu fie prea fierbinti, sa fie bine mestecate;
- reducerea sau suprimarea fumatului.
Alimente interzise:
- lapte gras, smantana, frisca, branzeturi fermentate;
- supe grase, legume uscate (fasole, mazare, linte);
- carne de porc grasa, gasca, rata, carne conservata afumata, carnati, slanina, sunca grasa, organe (creier, rinichi, ficat), peste gras (crap, somn), icre de peste;
- oua in maioneza sau omleta cu slanina;
- mancare cu sos, tocana , papricas, condimente (piper, mustar, masline);
- fructe: nuci, alune, arahide, mogdale;
- prajituri pregatite cu multe oua, frisca, creme grase, inghetata;
- cafea neagra, ciocolata, cacao, bauturi alcoolice (bere, tuica, lichior).
Sunt permise in general alimentele fara grasimi sau rantas, sarate moderat, paste fainoase, legume verzi pregatite cu unt sau untdelemn (soteuri sau pireuri), lapte acru, iaurt, lapte degresat, branza de vaca proaspata, carne de pasare slaba (fiarta sau la gratar), fara sosuri, carne de vitel, miel, prajituri uscate cu oua putine, placinta cu branza sau mere, fructe crude sau coapte, compoturi.
In afara dietei prezentate se poate recomanda in functie de necesitati medicatie coleretica si colecistochinetica (Metoclopramid), spasmolitica (lizadon, Scobutil) si sedativa (Hidroxizin, Extraveral).
Tratament pentru colica biliara: are ca obiectiv calmarea durerii, a greturilor, varsaturilor si a starii de anxietate.
Se recomanda repaus la pat pe toata perioada dureroasa.
Regimul este de crutare digestiva: dieta hidrozaharata si consta din ceaiuri carminative caldute sau reci in caz de varsaturi. Imediat dupa incetarea colicii, se prescrie un regim de crutare veziculara alcatuit din ceaiuri, supe de zarzavat, pireuri de legume, branza proaspata de vaci, carne fiarta, compoturi.
1. Tratamentul medical se adreseaza colicii biliare necomplicate. Cuprinde medicatie analgezica si antispastica (Algocalmin, Scobutil, Papaverina). Preparatele antalgice si antispastice se pot asocia intre ele, efectele lor potentandu-se reciproc. Daca durerea nu cedeaza la adminsitrarea antispasticelor este necesara efectuarea unor investigatii suplimentare in functie de indicatiile medicului, eventual internarea in spital.
Medicatia antiemetica: Emetiral, Torecan, medicatia sedativa: hidroxizin,napoton, meprobamat.
In general prin acest tratament colica biliara necomplicata se remite. Investigarea cauzelor ce au produs-o precum si a frecventei, severitatii, prezentei altor afectiuni concomitente permite aprecierea oportunitatii indicatiei tratamentului chirurgical.
2. Tratament chirurgical colica biliara
Tratamentul chirurgical se adreseaza in special colicilor biliare complicate prin:
- hidrops vezicular (obstructia mecanica a ductului biliar – canalul cistic, prin calcul);
- colecistita acuta (hidrops + inflamatie nesupurativa a peretilor colecistului);
- piocolecist (hidrops + inflamatie supurativa a colecistului);
- colecistita gangrenoasa (microabcese la nivelul peretilor colecistului);
- peritonita biliara (perforatia colecistului in cavitatea peritoaneala);
- fistule biliare (perforate intr-un organ cavitar vecin);
- litiaza coledociana (calculi care migreaza din vezicula biliara in coledoc => icter, febra);
Aceste complicatii pot evolua cu risc vital si au indicatie chirurgicala de urgenta indiferent de varsta sau de prezenta unor afectiuni asociate ce determina risc operator crescut.
Datorita riscului aparitiei imprevizibile a unor astfel de complicatii se recomanda interventie chirurgicala tuturor pacientilor cu litiaza veziculara simptomatica.
Dintre acestia cei mai vulnerabili in dezvoltarea unor complicatii ar fi:
- pacientii care au prezentat mai mult de 2 colici in ultimele 3 luni;
- pacientii care au prezentat in antecedente colici complicate (hidrops, colecistita acuta, litiaza coledociana) ce s-au remis prin tratament conservator;
- pacientii ce au prezentat colici biliare complicate cu pancreatita acuta.
- pacientii ce prezinta asociat alte boli carora litiaza si colicile biliare le agraveaza evolutia (diabet zaharat, cardiopatia ischemica, pancreatita cronica, hepatita cronica). In aceste cazuri indicatia operatorie se va face individualizat tinand seama si de cresterea riscului operator in cazul dezvoltarii unor complicatii acute. In aceste cazuri se poate indica interventie chirurgicala profilactica chiar si la pacientii oligosimptomatici (colici biliare rare, de intensitatea redusa) sau asimptomatici.
Interventia chirurgicala consta in colecistectomie (indepartarea chirurgicala a veziculei biliare). Aceasta se poate efectua pe cale clasica sau prin metoda laparoscopica.
Colecistectomia clasica se efectueaza in anestezie generala, prin abord subhepatic sau median. Ofera confort operator crescut, pot fi rezolvate atat eventualele complicatii (peritonita, litiaza coledociana, fistule) cat si afectiuni concomitente. Necesita in medie 8-10 zile de spitalizare.
Colecistectomia laparoscopica reprezinta a alternativa moderna. Se adreseaza in special cazurilor necomplicate. Avantaje: recuperare mult mai rapida (1-2 zile de spitalizare), efecte cosmetice superioare.
Stimulează regenerarea celulelor hepatice cu Hepatic Stem
Eu am litiaza biliara (pietre fiere ), mananc totul fiert, in litiaza bila este putina pentru ca pietrele optureaza caile biliare , unul dintre rolurile bilei este sa alcalinizeze aciditatea sucului gastric si a alimentelor acide , daca mancati cruditati incep mancarimile, inrosirea ochilor (nu este conjunctivita ), intepaturi la nivelul pielii si multe altele, totul fiert pentru ca si daca va operati tot regimul asta il tineti ca sa nu aveti probleme , dupa operatie picatura de bila se varsa direct in intestinul subtire in fix acelasi loc, erodeaza intestinul in timp daca nu mancati la timp , asa ca , mai bine cu ele , prin regim alimentar eu am mai scapat de ele, dar principala boala nu este litiaza ci ficatul gras, el fiind bolnav ductele hepatice se inflameaza se ingusteaza si in vezica biliara nu mai ajunge suficienta bila cat sa topeasca petrele , de fapt asta este sursa litiazei biliare , ficatul gras, slabiti si va ve-ti simti minunat.
EVITATI CEAIURILE SI TABLETELE CARE MARESC SECRETIA DE BILA, PIETRELE POT PLECA SI VA TREZITI CU COLICA BILIARA SAU PANCREATITA , REGIMUL ESTE MAMA TUTUROR PASTILELOR.
exceptional articolulcomplet, la obiect, bravo, multumim.
[…] Faza durerilor paroxistice – colica biliară – Frecvent litiaza debutează prin colică biliară – contractură tetaniformă a […]