Tratament pietre la fiere. Litiaza biliara descoperita intamplator si nu se manifesta prin niciun simptom trebuie doar sa fie supravegheata, nu e nevoie de interventie chirurgicala. In fiecare an aproximativ 2 % din cazurile de litiaza biliara fara simptome devin cazuri cu simptome, astfel solutia de a tine litiaza doar sub observatie este cea mai buna varianta. Operatie de scoatere a veziculei biliare (colecistectomia) ramane de discutat in cazul pacientilor cu simptome (colica biliara).
Tratamentul chirurgical are indicatie in caz de: litiaza biliara simptomatica necomplicata, colecistita acuta, hidrops vezicular.
Cea mai folosita tehnica chirurgicala si totodata cea mai preferata de catre pacienti pentru indepartarea veziculei biliare este colecistectomia laparoscopica. Aceasta tehnica chirurgicala prezinta riscuri post-operatorii minime si scade considerabil durata spotalizarii. Tehnica chirurgicala clasica se alege doar cand exista complicatii.
In caz de colecistita sclero-atrofica sau litiaza a coledocului tehnica chirurgicala folosita este intotdeauna cea clasica. Aceasta permite efectuarea unor manevre mult mai precise si sigure, mai ales in caz de complicatii intra-operatorii.
Litiaza pe ductul coledoc se evidentiaza prin folosirea ecoendoscopiei (se introduce un tub prin cavitatea bucala pana in duoden, acest tub avand atasat in varf o sonda ultrasonografica) si a ERCP (colangiografie endoscopica retrograda – la fel se introduce endoscopul pana in duoden, iar apoi se injecteaza substanta de contrast la nivelul papilei prin care bila ajunge in duoden). Daca se descopera calculi, se poate face papilotomie si extragerea lor.
Pentru a trata litiaza biliara exista si cateva metode nechirurgicale: litoliza (terapie medicamentoasa) si litotripsia extracorporeala.
Litoliza medicamentoasa consta in administrarea produsului numit Ursofalk sau Litofalk (15 miligrame pe kiligram corp pe zi) timp de 10 luni pana la un an. Aceasta terapie se face in caz de existenta unor calculi de colesterol, mici care nu ocupa mai mult de jumatate din vezicula biliara. Canalul cistic trebuie sa fie permeabil. In jumatate din cazuri acest tratament are succes. Se verifica rezultatele terapiei prin efectuarea ecografiei.
Litotripsia extracorporeala ESWL. Folosind aceasta terapie calculii de dimensiuni pana in 15 milimetri vor fi bombardati cu ultrasunete. Dupa ce acestia vor fi distrusi se vor administra acizi biliari care vor ajuta la dizolvarea si eliminarea lor.
Aceste tehnici nechirurgicale sunt destul de costisitoare si in prezent sunt foarte rar folosite. Terapia de succes o reprezinta colecistectomia.
[…] cel mai frecvent practicate in serviciile de chirurgie. Ea este efectuata in special pentru litiaza colecistica (“pietre la […]