Simptome Pietre la Fiere

Simptome pietre la fiere. Simptomele in litiaza biliara depinde de starea evolutiva a pietrelor si pot si clasificate astfel:

1. Faza in care apar tulburari dispeptice. Manifestarile sunt asemanatoare unui ulcer (dispepsie non-ulceroasa). Apare: disconfort dupa ridicarea de la masa, balonari, gaze, flatulente, greata, migrene, astenie, tulburari de tranzit. Aceste simptome sunt imprecise in stabilirea unei afectiuni. In majoritatea cazurilor aceasta simptomatologie se manifesta timp de cativa ani de zile, dar sunt si cazuri in care nu apare deloc.

2. Faza in care apar dureri paroxistice (debut si sfarsit brusc) – colica biliara. Unele cazuri debuteaza cu aparitia colicii biliare (musculatura vezicii biliare se contracta subactiunea calculului sau a unei infectii cauzate de litiaza). Apar dureri permanente si pe fondul acestora apar momente de intensificare (colica), de durere violenta. Durerea este localizata in hipocondrul drept (sub coastele din partea dreapta), iradiaza la nivelul epigastrului (sub stern) si uneori in umarul drept sau la nivelul varfului omoplatului. Din cauza durerii intense, bolnavul este foarte agitat si nu-si gaseste locul. Durerea poate fi insotita de greata si varsaturi.

Pietrele la fiere pot fi tolerate pe o perioada lunga atat timp cat nu apare staza biliara. Staza predispune la infectii si astfel poate sa apara colecistita acuta, colecistita cronica si diferite complicatii. Calculii pot migra, incercand sa treaca prin canalul cistic.

3. Faza in care apar complicatiile. In acest stadiu litiaza trebuie operata din cauza unui risc vital. Simptomele care apar in acesta stadiu sunt specifice fiecarei complicatii si depinde de evolutia afectiunii.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie