Hepatitele cronice reprezinta o forma de de inflamatie, apoi distructie si in final inlocuire a tesutului hepatic cu tesut fibros, cu o evolutie de peste 6 luni. Un ficat cu o populatie celulara proprie distrusa inlocueste compensator tesut necrozat cu tesut fibros, tesut nesecretant, fiziologic nefunctional.
De cele mai multe ori bolnavii cu hepatita cronica sunt asimptomatici, iar cauzele de hepatita cele mai frecvente sunt infectiile cu virus hepatic B si C dar nu numai. Pot prezenta ca si simptome de hepatita, astenie, adinamie, oboseala, scaderea fortei de munca, un ficat sau o splina marita, ambele, sau niciunul din aceste semne. De aceea pentru stabilirea diagnosticului sunt necesare o serie de analize.
Transaminazele marite din sange pot fi descoperite intamplator. GPT (ALAT) si GOT(ASAT) pot avea valori de pana la 2,3 ori mai mari decat valorile normale, dar exista si faze ale hepatitei cronice cu valori normale. Aparitia valorilor marite sugereaza fenomenul de hepatocitoliza (distructie a hepatocitelor-celulele specifice ficatului. Gama-gt-ul este o transaminaza a carei valori crescute apare specific consumului de alcool crescut.
De asemenea in setul de analize specifice diagnosticului si urmaririi in evolutie a hepatitei face parte si ecografia abdominala. La ecografia abdominala se urmaresc aspectul ficatului, marimea splinei (dimensiuni normale pana in 12 cm) semne de hipertensiune portala (complicatie a cirozei hepatice).
Biopsia hepatica permite cel mai corect stadializarea, indicii despre etiologie (factorii cauzatori) dar si decizia terapeutica. Fiindca aceasta este o metoda invaziva (punctionarea ficatului), au aparut noi metode de evaluare a functiei hepatice: Fibroscan-neiradiant foloseste metoda elastografiei hepatice si ofera date certe despre gradul de fibroza. Fibro-testul este o fomula de calcul a functiei hepatica integrand valori sangvine ale transaminazelor, alfa2-macroglobulinei, fosfatazei alcaline si nu numai.
Stadializarea hepatitelor cronice:
Scorul Knodell: pentru necroza (distructie celulara a hepatocitelor) are o valoare maxima-distructie totalaiboza de 18; iar pentru gradul de fibroza scorul merge de la 0(fibroza absenta) la 4(fibroza maxima-boala hepatica se numeste in acest caz ciroza). Scorul Metavir are valorile predictive pentru fibroza la fel ca si cel Knodell dar se utilizeaza cu precadere in evaluarea hepatitei C.
[…] colicile biliare le agraveaza evolutia (diabet zaharat, cardiopatia ischemica, pancreatita cronica, hepatita cronica). In aceste cazuri indicatia operatorie se va face individualizat tinand seama si de cresterea […]
[…] de alcool. Daca se stopeaza consumul, ficatul se reface. O forma mai severa este apoi dezvoltarea hepatitei, iar ultima si cea mai severa etapa este ciroza. La ciroza se poate ajunge fara a trece prin […]
[…] portala – Boli hepatice ca si hepatite avansate sau ciroze duc la un braj pe circulatia venei porte care se insotesc de o stagnare a […]
Am facut analiza de viremie pentru hepatita C si incarcarea virala:4046297 UI/ml (6,61 log UI/ml),sensibilitatea metodei:15 UI/ml (1,18 log UI/ml).La biopsie a iesit A1F2.Cit de grav este afectat ficatul?
Doar medicul gastro-enterolog va poate spune asta.
Unde se poate face testul cu Fibroscar?Cit costa?Egzista si la Sibiu?
La Timisoara se poate face. Cu siguranta se face si la Sibiu. Pretul este in jur de 400 lei.