In Rectocolita hemoragica este recomandat un tratament etapizat: regim alimentar, tratament medicamentos si tratament chirurgical.
1. Regimul pentru rectocolita hemoragica consta in scoaterea din alimentatie a laptelui si produselor lactate ca si smantana si branzeturile, a fructelor si legumelor crude, a dulciurilor foarte concentrate.
In formele severe care necesita internare este posibil sa fie adoptata nutritia parenterala.
2. Medicamentele administrate in rectocolita hemoragica sunt diferite in functie de gravitatea puseului si se iau sub atentia medicului curant.
In formele severe se prefera alimentatia parenterala cu reechilibrare hidrica si electrolitica daca este necesar si corticoterapie. Daca se instaleaza forma septico-toxica se administreaza antibioterapie agresiva, chiar pentru germeni anaerobi cum este Metronidazolul. Corticoterapia consta in administrarea de Prednison la inceput in doze de 40-60 mg zi (cu variatii in functie de sex, varsta si mai ales greutate corporala). Din doza initiala se scad 5-10 mg in fiecare saptamana pana cand se ajunge la doza de intretinere de aproximativ 10 mg. Pentru continuarea tratamentului se utilizeaza de obicei fie Salozopirina sau mesalazina (Salofalk, Pentasa, Asacol) – varianta mai noua a salazopirinei cu mai putine efecte adverse (spre exemplu cele digestive).
Formele medii de Rectocolita hemoragica sunt cele in care apar 4-6 scaune pe zi sau mai multe si se trateaza cu Salzopirina in doza de 4-6 gr pe zi sau Mesalazina (3-4 gr pe zi)
In Formele cu afectare distala (la nivel de rect si sigmoid) se administreaza tratament topic cu supozitoare, microclisme, spuma cu Mesalazina sau Salazopirina (3 supozitoare pe zi sau microclisme) sau cu Budesonid (corticoid topic – corticoterapie cu efecte adverse reduse).
Pentru formele usoare este suficient tratamentul cu Mesalazina sau salazopirina in doza mici (2-3 gr pe zi respectiv 3-4 gr pe zi)
Dupa ce simptomele s-au remis partial se continua cu un tratament de intretinere care utilizeaza aceleasi medicamente in doze mai reduse timp de 6 luni, cu scopul de a elimina complet simptomele si de a preveni sau intarzia aparitia recidivelor.
Daca suferiti de o forma cronica continua de rectocolita hemoragica tratamentul rectocolitei este indefinit. Daca nu apare un raspuns la corticoterapie (forme corticorezistente de boala) sau la Mesalazina, se pot introduce in tratament imunosupresoarele ca Azatiopirina sau infliximabul (anti TNF-alfa.)
In formele cronice cu pusee se trateaza formele acute cum am descris mai sus, urmandu-se apoi dozele de intretinere dupa confirmarea endoscopica si histopatologica.
Endoscopia (colonoscopia) contribuie la stabilirea unei conduite terapeutice, iar biopsia constata raspunsul la tratament si permite ajustarea corecta a dozelor.
Vindecarea episodica numita remisiune poate fi de doua tipuri : clinica atunci cand dispar sau se amelioreaza simptomele de rectocolita (se reduce numarul scaunelor care au un aspect normal si nu mai sunt insotite de tenesme rectale), si endoscopica in care remisiunea este vizibila la colonoscopie cand se observa mucoasa colonului normala fara granulatii sau desen vascular accentuat)
3. Chirurgia pentru rectocolita hemoragica este rar indicata si se limiteaza in cazul aparitiei complicatiilor ca megacolonul toxic, sangerari de necontrolat sau perforatii. In acest caz se utilizeaza ca tratament proctocolectomia sau colectomia totala.
Este important de stiut ca o pancolita chiar cu displazii (rectocolita intinsa la nivelul intregului colon) poate predispune la aparitia unui cancer colorectal. Aici intervine utilitatea colonoscopiei ca metoda de preventie.
[…] Simptome rectocolita hemoragica […]
[…] in scaun poate sa fie un simptom dat de laxative sau simptom de colita mucoasa, dizenterie sau rectocolita ulcerohemoragica. Tot in Rectocolita UlceroHemoragica, dizenterie sau abcese pe colon apare si puroi in scaun. […]