Scaun galben, negru, scaun cu sange, scaun cu mucus – cauze

Un scaun modificat fie ca si culoare sau consistenta ca diareea care poate fi si ea de mai multe tipuri, atrage un semnal de alarma asupra unor boli si existenta unor fenomene patologice la nivelul unui organism sanatos. Spre exemplu un scaun galben, chiar diaree galbena, lucioasa care pluteste atrage atentia asupra unei suferinte pancreatice (insuficienta enzimatica,pancreatitasau chiar cancer).

In mod normal un scaun are o greutate intre 100 si 300 de grame, este culoare bruna, consitenta pastoasa, forma cilindrica, cu o frecventa de una-doua scaune pe zi. Mai mult sau de consistenta modificata constituie diareea.

Daca un scaun apare sub forma de bucati mici multe dure (schibale) bolnavul are o forma de constipatie hipertona (prin accentuare de peristaltism intestinal), daca constipatia apare ca si lipsa totala de scaun -atona, se contituie pe intestinul gros un fecalom (palpabil abdominal sau prin tuseu rectal).

In schimb un aspect de scaun normal ca si consistenta dar subtire, de grosimea unui creion este un indicator de posibil cancer de rect.

Daca un scaun este galben, lucios cu picaturi de grasime (steatoree), pluteste si are un miros ranced este vorba de o boala de pancreas, insa acelasi aspect galben apare si intr-o dieta lactata.

Inchiderea la culoare a scaunului apare fie datorita unor alimente verzi sau cu exces de fier (exemplu spanac, ficat), fie este vorba de melena– atunci cand apare un scaun negru ca pacura datorita unei hemoragii digestive cu sange digerat. Aceasta poate fi precedata de hematemeza- varsatura cu sange.

Daca aveti un scaunde nuanta verzuie acesta denota o suferinta biliara cu descarcari de bila in duoaden. Daca insa scaunul este alb, fara pigment atunci se asociaza unui icter mecanic, la randul lui boala de ficat sau colecist.

Se poate intampla adesea sa observati sange in scaun, sau scaun cu sange pe el. Se numeste hematochezie, iar daca sangele este amestecat cu sange este vorba de o boala colonului (atentie la cancerul de colon), iar daca sangele inveleste scaunul este vorba de o boala ano-rectala (de la hemoroiozi la cancer de rect).

Daca observati mucus in scaun poate sa fie un simptom dat de laxative sau simptom de colita mucoasa, dizenterie sau rectocolita ulcerohemoragica. Tot in Rectocolita UlceroHemoragica, dizenterie sau abcese pe colon apare si puroi in scaun.
Alternanta dintre constipatie si diaree reprezinta un colon iritabil.Aceasta problema cu scaunul se poate rezolva prin alimentatie.


2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie