Rectocolita hemoragica – simptome, analize

Rectocolita ulcero-hemoragica este o afectiune caracterizata prin inflamatia rectului si a colonului stang. Se prezinta prin perioade de diaree cu mucus si sange si perioade de acalmie.

Simptome rectocolita hemoragica

Simptomele care domina tabloul clinic sunt prezenta unei diareei cu mucus, sange si puroi. Alte simptome sunt: dureri abdominale, crampe, tenesme (senzatia intensa de a defeca).

La examinarea abdomenului se constata o zona dureroasa la nivelul hipogastrului (zona situata sub ombilic) cat si in zonele in care se proiecteaza colonul.

Crizele de diaree constau in scaune diareice frecvente, de pana la 10 ori pe zi. Intr-un puseu mai sever scaunul este format doar din sange, mucus si puroi. In afara perioadelor de criza, totul revine aproape de normal, scaunele sunt de aspect normal, maxim 3 pe zi si nu mai contin sange.

Simptome care nu tin de tractul digestiv: anemie (apare din cauza pierderii cronice de sange – se pierde fier), febra (de obicei in pusee), scadere in greutate, astenie. Alte semneL artrita, eritem nodos, uveita.

Analize si investigatii imagistice in rectocolita

La analizele de laborator apare: anemie feripriva (prin pierderea de fier), sideremie scazuta (fier scazut), albumine scazute, VSH crescut, Leucocitoza (numarul leucocitelor este peste normal), PCR crescuta (proteina C reactiva). Pentru e elimina o posibila cauza de diaree cu sange se va face coprocultura (astfel se va exclude dizenteria bacteriana).

Colonoscopia este obligatorie. Cu ajutorul ei se poate pune un diagnostic corect si precis prin aspectul tipic al mucoasei recto-colonului. Colonoscopia permite preluarea unei biopsii care ulterior va fi examinata de un anatomo-patolog. Aspectul mucoasei: mucoasa este friabila, prezinta ulceratii, eritem difuz, arata ca o mucoasa care “plange cu sange”, este acoperita de mucos si puroi. Colonoscopia va explora colonul in intregime, dar nu se va face colonoscopie totala decat in perioadele de remisiune.

Irigografia se face mai rar, doar in forme cronice unde apar modificari evidente. Aspectul mucoasei la irigografie va fi granular, cu falsi polipi, cu pierderea haustratiilor, colonul fiind de aspect tubular.

Ecografia abdominala poate preciza grosimea peretelui intestinului. Se efectueaza in puseu atunci cand colonoscopia prezinta riscuri. Extensia la nivelul colonului a inflamatiei se face masurand grosimea peretelui (care are mai mult de 5 mm in grosime). Pentru a observa aceste modificari cadrul medical care efectueaza ecografia are nevoie de multa experienta.


6 comentarii

  1. am colita ulcerativa de 7 ani si nu stiu ce sa mai fac cu scaune dese 7 8 chiar si 10 pe zi cu mucus negru am fact tratament cu salofalk si nu mai am asigurare de 4 luni si acum ami este ff rau va rog sa ma ajutati am avut asigurare dupe sot iar sotul a decedat
    va rog mult sa ma ajutati ce sa fac pensi nu am am 49 de ani si operata de neoplasm col uteri de 12 ani dar mai sant glaucom diabet cu ficatu am probleme am avut transaminazele mari dar acum nu mai stiu cum le am

  2. Am fost diagnosticata cu rectocolita hemoragica acum 7 ani. am urmat tratament si m/am vindecat, dar acum au aparut iar scaune cu sangerari. Aceasta boala recidiveaza? Trebuie tinut regim toata viata?

  3. Imi este foarte greu sa vorbesc despre aceasta boala ,doar cei care o au stiu despre ce vorbesc; eu am descoperit-o acum 2 ani si pot sa spun ca de atunci,chiar daca nu au mai existat scaune “problematice ,dureri de burta au existat mai tot timpul si nu am luat mai nimic in plus decat tratamentul prescris(salofalk 500,biotics.meteospasmyl).Partea proasta, in afara de simptomele boalei care sunt dureroase si jenante in anumite situatii(dureri de burta si scaune diareice multiple) este ca nu pot lua in greutate,astfel ,am incercat produsele Herbalife care mi-au provocat durerile de burta si aparitia scaunelor.As dori sa stiu daca le-a mai incercat cineva si ce efect au avut.MULTUMESC!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie