Tratament hemoroizi – medical, in ambulator si chirurgical

hemoroizi

Tratament hemoroizi: medical, ambulator, chirurgical.

1. Tratamentul medical al hemoroizilor cuprinde reguli de igiena, de dieta si tratament medicamentos oral si local.

Reguli de igiena si de regim alimentar:
– dupa fiecare scaun cel mai important este sa va ocupati de igiena locala. Folositi hartie igienica moale si nu folositi servetele umede care contin alcool;

– regim alimentar strict cu excluderea alimentelor condimentate, fara alcoolul, fara cafea tare;

– evitati pe cat posibil constipatia, consumati o cantitate mare de fibre alimentare: cereale, legume, fructe;

– evitati cat mai mult sedentarismul, atentie, nu ridicati greutati mari;

– evitati sa stati in poziţia în sezut în perioada de criză;

Tratamentul medicamentos: constituie tratamentul de fond al bolii hemoroidale, are indicaţii largi şi se adresează manifestărilor funcţionale ale bolii hemoroidale;
Pe cale orală – cele mai multe din preparate conţin vitamine B şi/sau maron de India, cu efect vasculotrop. Enumerăm doar câteva produse mai des utilizate: Daflol, Difrarel, Frangivix, Fragonal, Ginkor, Glyvenal, RustacolVeinamital. Studiile efectuate arată acţiunea lor incontestabilă şi justifică prescrierea lor.

Trebuie menţionat că în perioada de criză, dozele trebuie dublate sau triplate faţă de doza de întreţinere obişnuită pe o perioadă scurtă de 5-7 zile, iar în caz de nevoie, tratamentul simptomatic antialgic, antispasmodic, antiinflamator poate fi folosit (ex. Ibuprofen).
Pe cale locală – se folosesc topice hemoroidale în tratamentul complicaţiilor, a durerii, a reacţiilor inflamatorii, sub formă de supozitoare sau unguente:
– topice protectoare – cu bismut (Anoreine) sau titan (Titanoriene);
– spasmolitice musculotrope (Proctolog);
– antiinflamatoare (Ultraproct);
– anticoagulante (Lasonil);
– antipruriginoase (Liveroil);
– hialuronidase (Liomucase).

2. Tratament ambulator instrumental pentru hemoroizi – unele manevre se adresează în mod deosebit hemoroizilor sângerânzi sau prolabaţi (sclerozarea, fotocoagularea, ligatura elastică, congelaţia controlată) iar altele manifestărilor dureroase şi inflamatorii ale bolii hemoroidale

Sclerozarea hemoroizilorObiectivul principal este oprirea sângerării şi consolidarea ţesutului conjunctiv submucos. Tehnica constă în injectarea strict submucos sub anuscop a 2-5 ml chinin-uree (Kinurea) pe şedinţă, eventual diluat în ser fiziologic, în-două puncte diametral opuse. Se pot efectua 4-6 şedinţe la 8-15 zile interval.

Fotocoagularea la infraroşu – principiul metodei constă în obţinerea unei sclerozări secundare prin obturaţie cicatriceală. Practic, sub anuscop, se produce o fotocoagulare vasculară, creând o zonă de necroză limitată în suprafaţă şi profunzime la nivelul mucoasei subhemoroidale (chiar în zona de injecţie submucoasă din sclerozări). Indicaţia metodei este în sângerarea hemoroidală, anusul roşu, constituind principala indicaţie.

Ligatura elastică – are ca principiu aspirarea hemoroidului într-un tub de sticlă sau metal sub control anuscopic şi plasarea cu ajutorul dispozitivului la baza hemoroidului aspirat a unui inel elastic strangulant;

Crioterapia sau congelarea controlată – se foloseşte de obicei în completarea ligaturii elastice dar şi singură. Cu ajutorul unei surse de azot lichid sau protoxid de azot, sub anuscop, se congelează hemoroidul izolat prin ligatura elastică, producând sclerozarea.

3. Tratamentul ambulator al manifestărilor inflamatorii şi dureroase ale hemoroizilor:

Trombectomia – poate fi indicată în formele dureroase care nu răspund la tratament, de tromboză hemoroidală externă sau internă izolată. Sub anestezie locală, printr-o incizie minimă, se evacuează cheagul.

Infiltraţia intraedematoasă – se foloseşte în trombozele hemoroidale externe cu reacţie edematoasă foarte dureroasă.

Injecţia intrafemurală – în formele foarte dureroase de trombozâ a prolapsului hemoroidal se poate utiliza în primele ore injectarea intra-arterială femurală a 20 ml de procaină 1%, trei zile consecutiv.

Infiltraţia intrasfincteriană – se injectează 6- 8 ml de Xilină 1-2% în plin sfincter în formele cu spasm sfincterian, contracturi dureroase, asociere de fisură sau criptită la boala hemoroidală.

Toate aceste manevre de tratament a hemoroizilor trebuie să fie precedate şi asociate de tratament medical.

4. Tratament chirurgical hemoroizi

Principiul care stă la baza tratamentului chirurgical al hemoroizilor este de a diminua aportul de sânge arterial în hemoroizi, făcându-i astfel să dispară.

Tratamentul chirurgical cu o reputaţie destul de rea în trecut, pare să-şi fi clarificat indicaţiile, astfel încât astăzi este perfect codificat.


4 comentarii

  1. […] Hemoroizii sunt clasificati ca interni si externi in functie de localizarea fata de linea pectineala. Cei interni sunt acoperiti doar de mucoasa iar cei externi pot fi acoperiti de epiteliu scuamos sau tegumente perineale. Cei externi fiind situati in afara canalului anal pot fi vizibili ca niste proeminente albastrui sub piele care devin rosietice cand se inflameaza. […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie