Pentru hemoroizi tratamentul sclerozant se practica cu scopul de a suprima circulatia venoasa hemoroidala printr-un proces de scleroza conjunctiva si endoflebita obliteranta.
Se recomanda numai in hemoroizii interni de gradul I (care nu prolabeaza). Este contraindicat in hemoroizii interni prolabati si in hemoroizii externi, deoarece determina dureri mari, escare importante si reactii inflamatorii de lunga durata.
De asemenea, se contraindica practicarea injectiilor sclerozante in fazele acute inflamatorii hemoroidale, sau in prezenta proceselor septice de vecinatate (abcese, fistule, flegmoane). Sarcina si diatezele hemoragice constituie contraindicatii formale.
Dimpotriva, pruritul anal beneficiaza de tratamentul sclerozant.
Injectiile sclerozante se fac in zona suprahemoroidala. Unii chirurgi fac injectiile intrahemoroidal, metoda care este dureroasa, motiv pentru care este din ce in ce mai rar folosita.
Avantajul tratamentului sclerozant consta in faptul ca se poate aplica ambulator. Cea mai utilizata este solutia apoasa de clorhidrat dublu de chinina si uree, solutie 5%.
Pregatirea bolnavului. Nu se recomanda purgativ inainte de a face injectia. Daca locul unde se va face injectia este acoperit cu fecale, se va sterge cu tamponul montat.
Pozitia bolnavului. Cea mai comoda pozitie a bolnavului este cea genu-pectorala.
Anuscopul se introduce lent si progresiv, depasind zona hemoroidala. Apare mucoasa rectala, roz-palida. Existenta unei leziuni inflamatorii contraindica terapia sclerozanta.
Tratamentul sclerozant se repeta dupa caz, la o saptamana interval, nedepasind 8-12 injectii. Dupa injectie se recomanda un repaus de jumatate de ora.
Incidente si accidente. Sunt fara mare gravitate si pot fi evitate printr-o tehnica si indicatie riguroasa.
Durerea imediata denota patrunderea substantei sclerozante in patura musculara sau in mucoasa.
Hemoragia imediata sau tardiva este datorita unei necroze.
Abcese, flegmoane sau escare se intalnesc cand s-au practicat injectii sclerozante in plin puseu inflamator. De aceea, se va trata intai rectita si apoi se va trece la tratamentul sclerozant al hemoroizilor. Escara se datoreaza unei greseli de tehnica, cand injectia s-a facut, fie prea superficial (mucoasa), fie prea profund (musculara).
Tenesmele (senzatie imperioasa de a defeca), tulburarile rectale si vezicale ca: dureri, disurie (urinare dificila), hematurie (sange in urina) sunt trecatoare.
Flebita hemoroidala poate aparea uneori.
Intoleranta la chinina se manifesta prin cefalee, urticarie, stare de rau general. In aceste cazuri se va inlocui solutia de chinina cu solutia de moruat de sodiu 5%.
[…] Sclerozarea hemoroizilor – Obiectivul principal este oprirea sângerării şi consolidarea ţesutului conjunctiv submucos. Tehnica constă în injectarea strict submucos sub anuscop a 2-5 ml chinin-uree (Kinurea) pe şedinţă, eventual diluat în ser fiziologic, în-două puncte diametral opuse. Se pot efectua 4-6 şedinţe la 8-15 zile interval. […]