logo bendo.ro
Pune Intrebare | Despre | Contact


Stimulator cardiac – implant, utilizare, explicatii

Numit si pacemaker, stimulatorul cardiac este un micut aparat electronic implantabil intr-un buzunar sub piele pe piept (sub clavicula) care are rolul de a prelua si normaliza frecventa cardiaca a inimii.

Ce rol are un pacemaker cardiac?

Acesta transmite inimii impulsuri cu frecventa de 72 pe minut, impunand astfel un ritm normal, regulat inimii.

In mod normal centrul de comanda al inimii este nodul sinusal localizat in peretele atriului drept. Acesta transmite impulsuri electrice in atrii si la nivelul nodului atrio-ventricular (zona de joctiune intre atrii si ventricule), de unde prin fascicul lui hiss si reteaua purkinje se raspandeste catre miocardul (muschiul inimii) care se va contracta in ritmul impus de frecventa impulsurilor electrice (frecventa cardiaca).

Frecventa cardiaca influenteaza direct debitul sangvin impins de inima ca si pompa.

Vezi mai multe despre simptome in bolile de inima, cardiopatia ischemica, infarctul miocardic, insuficienta cardiaca, toate cauze si consecinte ale tulburarilor de ritm, de frecventa a inimii.

Cum  functioneaza si unde se implanteaza un stimulator cardiac?

Pacemakerul cardiac cu functie de stimulator cardiac  are circuite electronice intr-o carcasa metalica. Sursa de energie o costituie baterii miniaturale de litiu care au valabilitate intre 8 si 10 ani sau mai multi.

Aparatul se implanteaza intr-un buzunar special creat sub piele pe piept, sub clavicula, sau in zona abdomenului. De ala aparat pleaca un electrod de stimulare care e avansat pe o vena pana la ventricolul drept. Acesta transporta impulsurile generate de aparat, le inlocuieste pe cele ale inimii si stimuleaza contractia muschilor inimii la o frecventa constanta  si stabila de 72 de batai pe minut.

Cand este nevoie de un pacemaker (stimulator cardiac)?

Un stimulator cardiac se impune atunci cand bolnavul are de obicei un ritm propriu de emisie/transmisie a impulsurilor elecrice mai lent, frecventa cardiaca scazuta influentand direct debitul sangvin care ajunge din inima ca si pompa. De cele mai mute ori acuzele pacientilor care necesita pacemaker sunt reprezentate de ameteli, lipotimimi, sincope – cand debitul scade brusc sau simptome progresive de insuficienta cardiaca (lipsa de aer, diminuarea capacitatii de efort).

De asemenea este necesar un stimulator cardiac atunci cand centrul de comanda este prea lent (boala de nod sinusal), sau calea de conducere este intrerpta (blocuri atrioventriculare), sau aberanta, sau exista focare care transmit inimii ritmuri neregulate necontrolate, toate afectandu0i acestea functia corecta de pompa.

O investigatie a ritmului cardiac pe 24h cu holter ekg este necesara inaintea deciziaei implantului.

Ce trebuie sa stie purtatorul de pacemaker cardiac despre stilul de viata si complicatiile unui peacemaker cardiac?

Mortalitatea oamenilor de inima cu aritmii sau ritm lent scade prin rezolvarea acestei probleme de pacemaker, dar boala de inima care a produs acest ritm lent inimii isi pastreaza mortalitatea si trebuie tratata in continuare (exemplu infarctul miocardic). Tratamentele medicale pentru alte boli sau interventiile chirurgicale, se vor efectua, fara contraindicatii.

Un pacemaker cardiac nu este influentat de calatoriile cu avionul, controalele din aeroporturi, cu masina, efortul fizic, radiografii, televizor sau  aparate electrice. In schimb poate sa fie influentat de electrocauterul utilizat in operatiile chirurgicale sau aparate care emit microunde, este contraindicat RMN-ul ca metoda de diagnmostic, si este bine ca telefonul mobil sa se tina la distanta mai mare de 15 cm fata de implant.

Se intampla extrem de rar ca un stimulator cardiac sa se defecteze. Defectiuni posibile: rarirea ritmului, deplasarea sau ruptura electrodului, epuizarea bateriilor. Pot sa mai apara mici contracturi musculare sau iritatii ale pielii in zona unde s-a efectuat implantul de stimultor cardiac.

Marea majoritate de purtatori de pacemaker (stimulator cardiac) traiesc fara acuze din partea aparatului.


data-matched-content-ui-type="image_sidebyside"

8 Comentarii

 • Bota blanca said:

  Se poate după pacemaker sa ai pulsul 150?

  Reply
 • NEGRU IONUT said:

  BUNA ZIUA, AM TOATE ANALIZELE:
  HOLTERE 2 ORI-INTERPRETARI
  EKG DE 3 ORI-INTERPRETARI
  ANALIZE DE SANGE-DE 2 ORI
  INTREBAREA ESTE CAT MA COSTA PACEMAKER DE MONTAT LA O CLINICA PARTICULARA=COSTURI???
  BOALA DE NOD SINUSAL-HTAE ST III GRUP ADITIONALDE RISC FARTE INALT
  AM TEENSIUNE FF BUNA 12/7 DAR PULSUL VARIAZA 42-54-62….PE TIMPUL NOPTII AJUNG LA 30
  CU STIMA,
  IONUT

  Reply
  • bendo said:

   Buna ziua,
   Ce varsta aveti? Din ce localitate? De ce vreti sa mergeti in privat? Daca aveti indicatie pentru implant…mergeti la spital de stat!

   Reply
   • Dragos Turcanu said:

    Buna ziua

    am 66 de ani si locuiesc in Germania de peste 30 de ani ; am un implant Medtronic biventricular ( sint deja la al trei-lea implant ).
    Ma gindesc sa ma intorc acasa dar, ca orice pensionar i-mi fac griji
    ( planuri ) pentru situatia mea financiara in viitor ; am tot incercat sa primesc un raspuns clar si simplu asupra costurilor la care sa ma astept : fara succes insa ?!. Nu cred ca este un secret de Stat .Va rog asadar daca se poate : cit costa un implant biventricular ? cu Stima

    Reply
 • Stimulatorul Cardiac - perspectiva pacientului - DrBendo.ro said:

  […] ce sondele sunt testate medicul le va conecta la stimulatorul cardiac si va determina frecventa stimulatorului cardiac și va face o serie de alte setări. Setările […]

  Reply
 • aurica said:

  am implant de stimulator din 07.0702015 ,am inteles ca pansmentul se scoate dupa doua saptamani,cand pot face prima baie si de cand pot folosi mana dreapte?

  Reply

Intreaba

*

*


Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie

Se pot folosi tag-uri html:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>