Boli ale testiculelor si cauze de infertilitate masculina

Exista o serie de boli ale testiculelor care sa afecteze calitatea si cantitatea spermatogenezei si sa cauzeze astfel infertilitatea. Iata cateva dintre cele mai frecvente, enumerate:

1. Varicocelul poate fi cauza pentru o treime din toate cazurile de infertilitate masculinå. Este cauzat de scurgerea retrogradå a sângeluicu dilatatia progresivå, adesea palpabilå, a plexului venos. Apare mai frecvent pe stânga (85%). Varicocelul unilateral creste fluxul sanguin si temperatura ambelor testiculei, cauza calitåtii slabe a spermei si infertilitåtii. RezecÆia chirurgicalå are ca rezultat îmbunåtåtirea fertilitåtii la jumåtate din bårbati, cu cele mai bune rezultate (ratå a sarcinii 70%) obtinute la bårbatii lacare preoperator spermatozoii sunt de peste 10 milioane/ml.

2. Aplazia celulelor germinative (sindromul existentei doar a celulelor Sertoli) are istoric familial pozitiv, cu azoospermie consecutivå

3.Criptorhidismul unilateral, chiar si atunci când este corectat înainte de pubertate, este asociat cu spermå anormalå la multi indivizi.

4. Sindromul cililor imobili este caracterizat prin imotilitatea sau slaba motilitate a cililor cåilor aeriene si a spermatozoizilor. Sindromul Kartagener este asociat si cu situs inversus, sinuzitå cronicåsi bronsiectazie.

Defecte testiculare dobândite

5. Orhita viralå: Virusurile råspunzåtoare includ virusul parotiditei epidemice, ecovirusul, virusul coriomeningitic si unele arbovirusuri. Testiculul poate reveni la dimensiunile si functie normala sau poate suferi atrofie. Analiza spermei revine la normal la trei sferturi din bårbatii cu afectare unilateralå si la doar o treime din bårbatii cu orhitå bilateralå. Atrofia este în mod uzual perceptibilå în primele 1 pânå la 6 luni dupå ce orhita se remite

6. Traumatismul este a doua cauzå frecventå de atrofie secundarå a testiculelor.

7. Distrugerea prin iradiere: Doze mai înalte de 200 mGy (20 rad) duc la distrugerea spermatogoniilor. Oligospermia sau azoospermiaapar dupå doze de circa 800 mGy (80 rad). Iradierea fractionatå poate avea un efect mai profund decât iradierea în dozå unicå, iar refacerea completå a densitåtii spermatozoizilor la nivelurile preiradiere poate necesita si 5 ani.

8. Anumite medicamente ca: guanetidina, unele digitalice, Spironolactona si ketoconazolul, droguri-  marijuana, heroinå sau metadonå, alcoolul, când este consumatexcesiv pentru perioade prelungite, determinå un testosteron plasmatic scåzut.

Agentii antineoplazici si chimioterapici interferå în mod obisnuit cu spermatogeneza.

9. Factorii de risc din mediu cunoscuti includ substante chimice precum dibromcloropropanul (nematocid), cadmiul

si plumbul, microundele si ultrasunetele.

Anomalii testiculare asociate cu boli sistemice

10. În ciroza hepaticå, o productie scåzutå de testosteron independent de efectele toxice directe ale etanolului.  Atrofia testicularå si ginecomastia sunt prezente la aproximativ jumåtate din bårbatii cu cirozå si multi dintre acesti bårbati sunt impotenti.

Transplantul hepatic reusit anuleazå efectele cirozei asupra axului hipofizo-testicular.

11.  insuficienta renalå cronicå, circa jumåtate din bårbatii cu insuficientå renalå dializati suferå de impotentå si libido scåzut, dar transplantul reusit poate conduce la revenirea la normal a functiei testiculare.

12.Bårbatii cu siclemie prezintå, în general, dezvoltare sexualå afectatå secundar, iar atrofia testicularå este prezentå la o treime.  Malnutritia protein-caloricå, boala Hodgkin avansatå si cancer anterior chimioterapiei, amiloidoza afecteaza si ele functia testicolului.

13. Modificåri hormonale similare apar în urma interventiilor chirurgicale, infarctului miocardic si arsurilor severe si astfel pot fi un efect nespecific al bolii.

14. Bårbatii cu SIDA pot prezenta scåderea testosteronului deoarece virusul imunodeficientei poate infecta testiculele.

15. Scåderea temporarå a densitåtii spermatozoizilor poate sa apara dupå boli acute febrile .

16. Infertilitatea la bårbatii cu boalå celiacå este asociatå cu un tablou hormonal tipic rezistentei la androgeni.

17.Bolile neurologice asociate cu functie testicularå alteratå includ distrofia miotonicå, atrofia muscularå spinobulbarå si paraplegia.

18. Obstructia poate fi unilateralå sau bilateralå, congenitalå sau dobânditå. Azoospermia obstructivå la nivelul epididimului apare de asemenea în asociere cu infectii cronice ale sinusurilor paranazale si infectii pulmonare.


2 comentarii

  1. cu infertilitatea la barbati m-am confruntat si eu. m-am chinuit 4 ani de zile si sotia mea nu ramanea insarcinata din cauza mea, pana un doctor ne-a recomandat proxeed plus. Am tinut acest tratament4 luni de zile , iar sotia a ramas insarcinata din a 3 luna de tratament. Dupa prima luna de tratament am repetat spermograma si intr-adevar erau rezultate vizibile ceea ce m-a facut sa continuu tratamentul. Ar mai fi multe de spus dar daca vreti sa mai vb va las adresa de mail robert_u88@yahoo.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie