Diabetul Zaharat – cauze, factori de risc

Cunoasterea cauzelor si factorilor de risc pot duce la o mai mare preventie si control ale diabetului.

DZ de tip 1:
– componenta genetica- prezenta a mai multor cazuri de boala in aceeasi familie: parinti, copii, frati.
– Autodistrugere (datorata anticorpilor) a pancreasului.
– Alimentatia: laptele de vaca in alimentatia sugarului, deficit de nicotinamida (vitamina PP) si vitamina D in alimentatie
– Virusuri: virusul rubeolei congenitale, virusiuri gripale, virusul Coxsackie B4, virusul urlian, citomegalovirus.

DZ de tip 2:
– 80% din pacienti sunt obezi! Obezitatea in special de la nivelul abdomenului reprezinta cel mai important factor de risc. Prezenta obezitatii nu infirma totusi diagnosticul de tip 1.
– Componenta genetica, stresul sunt factori de risc de o importanta mult mai redusa decat obezitatea.
– Nu apare neaparat scaderea secretiei de insulina. Insulina in sange poate sa fie normala sau chiar crescuta. Tesuturi precum tesutul muscular, tesutul gras au ficatul isi pierd sensibilitatea de a raspunde normal la insulina.

Femeile care au nascut copii cu greutatea mai mare de 4kg prezinta un risc crescut de a face boala. De asemenea exista si un diabet tranzitoriu al gravidelor – gestational cu risc de recurenta.

Diabetul poate avea ca si cauza alte boli putand fi intalnit in asociere cu acestea: pancreatita cronica, pancreatectomie, fibroza chistica, hemocromatoza, acromegalie, sindromul Cushing, hipertiroidism, sindrom Down, sindrom Turner, sindrom Klinefelter.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie