Sincopa se manifesta clinic prin pierderea tranzitorie a starii de constienta determinata de hipoperfuzie cerebrala globala si se caracterizeaza printr-o declansare brusca,cu durata scurta si recuperare spontana totala.
Lipotimia se caracterizeaza printr-o senzatie de rau general, fara pierderea cunostintei.
Cateodata trebuie considerata ca o pierdere pasagera de cunostinta de scurta durata ea fiind insotita de amnezie postcritica.
Sincopa este rezultatul unei ischemii cerebrale subacute sau acute ca urmare a unui stop respirator sau a unei scaderi de presiune arteriala brusca sau a unei hipoxii arteriale tranzitorii.
Sunt trei mecanisme cu caracter determinant:
1. Sincopa reflexa (cu caracter nervos)
Vasovagala:
- Declansata de stres emotional: frica ,durere, manevre chirurgicale, frica de sange
- Declansata de ortostatism
Situationala: – Tuse, stranut, Stimulare gastrointestinala, Mictiuni, Post-efort, Post prandial
-Alte situatii: emotii, ridicari de greutati, eforturi pentru cantareti la instrumente de suflat
Sincopa prin hipersensibilitatea de sinus carotidian.
2. Sincopa cauzata de hipotensiunea ortostatica
Disautonomie nervoasa primara: disautonomie nervoasa izolata, atrofie nervoasa sistemica, boala Parkinson cu disautonomie nervoasa, dementa cu corpi Lewy.
Disautonomie nervoasa secundara: Diabet, amioloidoza, uremia, traumatisme ale coloanei vertebrale.
Hipotensiune ortostatica indusa medicamentos: Vasodilatatoare, alcool, diuretice, fenotiazine, antidepresive.
Hipovolemie: Post-hemoragica, diaree, varsaturi etc.
3. Sincopa cardiaca de etiologie aritmica
Bradicardie: Boala de nod sinusal, Tulburari de conducere atrio-ventriculare, Malfunctie de pacemaker.
Tahicardie: Supraventriculara, Ventriculara, Malfunctie defibrilator implantabil.
O manifestare mai accentuata a sincopei si lipotimiei se intalneste la persoanele cuprinse intre 10 si 30 ani cu un procent de 47% la femei si de 31% la barbati avand ca si cauza mecanismul vasovagal. Cel de al doilea varf de incidenta apare la peste 65 de ani atat la femei cat si la barbati.
Sincopa reflexa este cea mai des intalnita la pacientii cu varsta mai mica de 40 de ani, hipotensiunea ortostatica este mai rara fiind mai frecventa la cei mai varstnici.
A doua cauza ca frecventa a afectiunilor cardiovasculare este sincopa secundara.
DIAGNOSTICUL CLINIC AL SINCOPEI
Sincopa tipica se caracterizeaza: apare brusc, nu este precedata de prodroame, este insotita de traumatisme, cu recuperare rapida, bolnavul avand o amnezie a crizei.
Manifestari ale bolnavului: – este palid cu hipotomie musculara, nu prezinta miscari anormale si nici pierdere de urina sau muscatura limbii, in afara de cazul cand anoxia se prelungeste.
Sincopa atipica (frecventa) se caracterizeaza prin: transpiratii,vertij,tulburari vizuale,este acompaniata de convulsii, muscatura limbii, pierderi de urina si la convulsii clonice cu pierderi a cunostintei mai mari de 30 de secunde.
Examenul percritic – presupune prezenta medicului in timpul sincopei care va proceda la verificarea: anomaliei ritmului cardiac, starii pupilelor prezenta convulsiilor, prezenta cianozei.
La pierderi de lunga durata a cunostintei se va proceda la manevrele de reanimare clasice.
Examenul postcritic -presupune faza in care pacientul si-a revenit si in aceasta faza este examinat: circumstanta in care a aparut accidentul, durata pierderii cunostintei, daca pacientul prezinta boli precum ‘diabetul, consumul de alcool sau substante toxice (droguri).
Examenul fizic complet –presupune ascultarea aparatului cardiovascular si neurologic: ascultatie cardiaca, palparea si ascultarea vaselor (carotidelor), cautarea unui deficit motor sau senzitiv.
DIAGNOSTICUL ETIOLOGIC
Circumstantele premergatoare sincopei: – pozitia pacientului (asezat sau in picioare), activitatea efectuata de pacient (premergator, precum: schimbari de pozitie, efort, urinare,etc), factori predispozanti sau stari precipitante (precum:caldura , aglomeratie, frica, durere).
Manifestari de debut al sincopei – greata,voma, disconfort abdominal, senzatie de frig, transpiratie, durere in ceafa sau umeri, vedere tulbure, ameteala, palpitatii.
Desfasurarea sincopei – cadere prin ingenunchiere sau prabusire, culoarea tegumentara, durata pierderii cunostintei, modul respiratiei, miscari si durata miscarilor, muscatura limbii.
Finalul atacului sincopal – greata , voma, disconfort abdominal, senzatie de frig, transpiratie, dureri musculare, culoarea tegumentara, durere toracica , palpitatii, incontinenta urinara sau fecala, daca se constata traumatisme , fracturi.
Antecedente ale pacientului – persoane cu boli cardiace, neurologice, cu tulburari metabolice, consum de alcool sau droguri.
Diagnostic paraclinic – se face un examen obiectiv, inclusiv masurarea tensiunii arteriale in ortostatism, o electrocardiograma si se pot face urmatoarele teste diagnostice:
- Ecocardiografia;
- Masajul sinusului carotidian;
- Testarea ortostatica;
- testul de inclinare;
- Monitorizarea electrocardiografica;
- Testul de efort
- Studiul electrofiziologic;
- Cateterismul cardiac;
- Evaluarea Psihiatrica;
- Evaluarea neurologica.
Criterii diagnostice de evaluare initiala
- Sincopa vasovagala – este precipitata de stres emotional sau ortostatism indelungat si este asociata cu simptome prodromale tipice.
- Sincopa situationala – apare in timpul sau dupa factorii declansatori prezentati.
- Sncopa ortostatica – apare dupa ortostatism cu documentatie despre hipotensiunea ortostatica.
- Sincopa in relatie cu aritmia – este diagnosticata in functie de ECG: bradicardie sinusala persistenta (<40 bpm) sau bloc sinoatrial repetitiv, pauze sinusale > sau egale cu 3s, bloc AV de grad II tip Mobiz II sau grad III, bloc de ramura alternant, tahicardie ventriculara sau tahicardie paroxistica supraventriculara rapida, episoade nesustinute de TV polimorfa si interval QT lung sau scurt, disfunctie de pacemaker sau defibrilator implantabil, cu pauze cardiace.
- Sincopa in relatie cu cardiopatia ischemica – este insotita de dovada ECG de ischemie acuta cu sau fara infarct miocardic.
- Sincopa cardiovasculara – apare la pacientii cu mixom atrial prolabant, stenoza aortica severa,hipertensiune pulmonara, embolie pulmonara sau disectie acuta de aorta.
DIAGNOSTIC DIFERENTIAL -sunt considerate doua tipuri de afectiuni :
1. Afectiuni cu pierderea starii de constienta partiala sau totala, dar fara hipoperfuzie cerebrala globala – epilepsia, tulburari ale metabolismului (inclusiv hipoglicemia, hipoxia, hiperventilatia sau hipercapnia); intoxicatiile; accident ischemic tranzitor de origine carotidiana.
2. Afectiuni fara alterarea starii de constienta – cataplexie; drop attacks (atacuri cerebrale minore); lipotimii; pseudosincopa psihogena; accident ischemic tranzitor de origine carotidiana.
CRITERII DE RISC
- Boala coronariana sau boala cardiaca severa.
- Aspecte clinice si ECG ce sugereaza sincopa aritmogenica: in timpul efortului, palpitatii in momentul sincopei, istoric familial de moarte subita cardiaca, TV (tahicardie ventriculara) nesustinuta, bloc bifascicular (anomalii de conducere intraventriculara cu durata QRS >egal 120 ms), brahicardie sinusala inadecvata (<50 bpm), complxe QRS de preexcitatie, intervale QT lungi sau scurte, aspect de bloc de ramura dreapta cu supradenivelare ST, in derivatiile V1-V3, negativarea undei T in derivatiile precordiale drepte.
- Comorbiditati esentiale -anemie severa, tulburari electrolitice.
TRATAMENTUL SINCOPEI – cunoasterea cauzei asigura cheia tratamentului adecvat.
Tratamentul de urgenta – nu trebuie din trusa de urgenta sa lipseasca: tensiometrul, electrocardiograful portabil sau defibrilatorul portabil care poate inregistra ritmul cardiac, poate emite socuri electrice si poate realiza o stimulare externa tranzitorie, medicamente injectabile: atropina; isoprenalina, adrenalina, xilina;metoprololul, glucoza, serul fiziologic.
Tratament etiologic – are in vedere sincopa de etiologie nedeterminata cu risc inalt de moarte subita cu indicatie de implant de defibrilator intern.
Rog trimiteti pe email – un ghid de practica medicala din Romania preferabil referitor la sincopa , cu mentionare cauze .
Rog mentionati daca exista si cauze necunoscute ce nu se pot identifica.
[…] QT pe electrocardiograma și o tendință spre tahiaritmiile ventriculare, care pot duce la sincopă, stop cardiac sau moarte […]
[…] cardiace includ următoarele: Palpitații Dificultăți de respirație Sincopă Umflarea extremităților inferioare Bradicardie Hipotensiune […]
[…] sau cardiostimularea este utilizată in tratamentul bradiaritmiilor și a simptomatologiei de tip sincopă. O bradiaritmie reprezintă orice tulburare de ritm sau de conducere la nivelul inimii și care are […]