Insuficienta aortica se defineste ca un deficit de inchidere a valvei aortice, valva care permite trecerea sangelui din ventriculul stang al inimii in aorta, in timpul sistolei. Consecinta unei insuficiente aortice este o regurgitare a sangelui din aorta in ventriculul stang, in timpul diastolei (cand valva ar trebui sa fie inchisa). Aceasta regurgitare poate determina dilatarea ventricului stang cu hipertrofie compensatorie pentru a mentine constanta presiunea parietala.
Intr-o insuficienta aortica acuta (disectie aortica, traumatism toracic sau endocardita infectioasa acuta) mecanismele de adaptare nu au timp sa se dezvolte, iar supraincarcarea ventriculului stang se transmite retrograd atriului stang si venelor pulmonare care se varsa in acesta. Prin acest mecanism poate sa apara ca si complicatie un edem pulmonar acut (presiuni sangvine crescute pe vasele de sange intrapulmonare cu extravazare de sange intrapulmonar).
Cauze de insuficienta aortica:
Insuficienta aortica este cel mai frecvent de cauza degenerativa (distrofica), o degenerare a valvei care se asociaza cu inaintarea in varsta sau in cadrul unei boli ca boala anuloectazianta (in care insuficienta aortica se insoteste si de o dilatare a aortei ascendente) sau se poate incadra in boala Marfan.
Insuficienta aortica poate sa apara in cadrul unei boli reumatismale (infectie cu streptococ B care provoaca aparitia reumatismului articular acut cu afectarea articulatiilor si a valvelor inimii). De asemenea se poate intalni o insuficienta aortica in cadrul unei endocardite infectioase ( infectie sistemica cu germeni agresivi care realizeaza vegetatii si deformari la nivelul valvelor inimii ).
Exista insuficiente aortice cauzate de formele congenitale, particulare a valvei (bicuspidia aortica) sau in cazul sindromului Luabry si Pezzi (insuficienta aortica si defect de sept ventricular).
In cazuri mai rare o insuficienta aortica poate sa apara in cazul unei hipertensiuni arteriale severe sau in cazul unor boli cu componenta autoimuna (boala crohn, lupusul eritemetos diseminat).
Simptome si semne de insuficienta aortica:
La o persoana cu insuficienta aortica se pot observa clinic pulsatii ale luetei, balansarea capului la batatia cardica (semnul lui Musset), dar cel mai frecvent se sesizeaza o crestere a presiunii arteriale diferentiate (o diferenta mare intre tensiunea arteriala sistolica care este marita si tensiunea arteriala diastolica cu valori diminute ex: 170∕60 mmhg). O presiune arteriala diastolica cu valori mai mici de 50 mmhg reprezinta un semn de gravitate. Clinicianul poate detecta la auscultatia cu stetoscopul un suflu diastolic cu caracter dulce, aspirativ.
Bolnavii cu o insuficienta aortica simptomatica pot acuza: ameteli, vertij, fatigabilitate la efort, astenie, dureri precordiale, datorita diminuarii fluxului sangvin ejectat eficient in aorta, sau pot acuza dispnee (probleme cu respiratia) datorita rasunetului functional retrograd la nivelul plamanului.
Diagnostic insuficienta aortica:
Diagnosticul de insuficienta aortica se poate suspiciona de medicul de familie si se confirma de medicul specialist cardiolog pe baza simptomeleor si semnelor clinice si pe baza explorarilor paraclinice: ECG, Rx toracic, Ecografie cardiaca transtoracica Doppler color, continuu, pulsatil, eventual cu explorari suplimentare in aumite cazuri speciale (coronarografie, CT, RMN, probe functionale respiratorii, ecografie cardiaca transesofagiana).
Tratament insuficienta aortica:
Tratamentul insuficientei aortice se individualizeaza in functie de cauza determinanta (exemplu: tratament antibiotic specific in endocardita infectioasa sau reumatismul articular acut), complicatii (tratament diuretic in stadiul de insuficienta cardiaca) si in functie de gravitate si ireversibilitate se recomanda tratamentul chirurgical de inlocuire a valvei aortice cu proteze mecanice sau biologice sau inlocuire in bloc a valvei aortice si a aortei ascendente dilatate.
AOrta ascendenta mărită 4,6 mm ,este necesara interventia chirurgicala sau tratament ? Multumesc
Deocamdata nu, dar trebuie urmarit periodic. In unele cazuri se pune indicatia chirurgicala si la peste 4,5cm.
as dori sa stiu ce tratament se poate aplica in cazul unei aorte ascendente de 40 mm
si o tensiune arteriale de 14 cu 8
[…] Disproportie intre aport si necesar de oxigen: stenoza aortica, insuficienta aortica, intoxicatia cu monoxid de carbon, tireotoxicoza, hipotensiune prelungita, cardiomiopatia […]
[…] Tetralogia Fallot este destul de frecventa, reprezentand 7 pana la 10 procente din afectiunile cardiaca congenitale. De asemenea, pe langa cele 4 defecte amintite mai sus pot fi prezente si: arc aortic la dreapta, artere coronariene cu anatomie anormala, ramuri stenozate ala arterei pulmonare, vase comunicante intre aorta si artera pulmonara, persistenta de canal arterial (PCA), un defect septal complet (atroventricular), insuficienta aortica. […]