Reumatismul articular acut-semne clinice

Reumatismul articular acut numit si febra reumatica este o boala inflamatorie datorata infectiei cu  streptococ beta hemolitic. Infectia este initial localizata la nivelul gatului, iar ulterior procesul de inflamatie poate cuprinde inima, articulatiile, sistemul nervos, pielea si tesutul subcutanat.

In general sunt afectati copii cei mai expusi fiind cei sub varsta de 4 ani, iar incidenta bolii scade sub varsta deb15 ani. Factori favorizanti sunt: umezeala, conditii socio-economice nepotrivite, colectivitatile (cazarmi, scoli, camine de nefamilisti,familii numeroase).

Clinic se manifesta se poate manifesta prin febra, artralgii, artrita, cardita reumatismala, eritemul marginat, coreea Sydenham, noduli sbcutanati.

Artrita apare ca si o durere cu caracter fugage, saltant, migrator de la o articulatia la alta si apare pe un fond febril infectios. Atacul reumatismal este precedat in jumatate de cazuri de infectia faringiana cu streptococ cu tablou tipic de raceala insotita de febra.

Cardita reumatismala reprezinta afectarea inimii fiind cea mai severa si de temut complicatie. Pot sa apara leziuni fibroscleroase ale valvei mitrale (valva mitrala este afectata in 2/3 din cazuri in special la femei), pericardita serofibrinoasa care de obicei se vindeca fara urme, cardiomegalie (marirea cavitatilor inimii), si insuficienta cardiaca in formele cele mai grave. Pot aparea de asemenea tahicardii (cresterea frecventei cardiace), aritmii (fibrilatie atriala, extrasistole atriale, tahicardie paroxistica supraventriculara).

Coreea reprezinta expresia afectarii nervoase si consta intr-o serie de miscari involuntare necoordonate, grimase, instabilitate emotionala, zambet gen ‘masca de piatra’. Acestea sunt exagerbate de stres, emotii si sunt reduse in somn. Acest tip de coree apare la fete, in perioada pubertatii tardiv, cand celalalte semne clinice ale reumatismului articular acut au disparut.

Eritemul marginat consta in leziuni eritematoase (culoare rosietica) cu centrul palid si margini neregulate.

Nodulii subcutanati sunt situati imediat sub piele pe pe suprafata tendoanelor extensorilor, pe suprafetele osoase proeminente. Sunt de marimea unui bob de mazare, fermi, nedurerosi.

In general boala este tratabila sub indrumarea medicului internist, respectiv pediatru cu medicamente bazate pe penicilina. In 75% din cazuri siptomatologia se remite dupa 6 saptamani,si doar in 5% din cazuri boala persista peste 6 luni. Recidivele reumatismului articula acut sunt frecvente dupa 2 luni de la intreruperea tratamentului.


5 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie