Ce este Osteoporoza?

os normal si cu osteoporozaRemodelarea osoasa sau turnover-ul osos este un proces natural care initial indeparteaza o cantitate microscopica de tesus osos (reprezentand resorbtia osoasa), iar apoi il inlocuieste, in acelasi loc, cu tesut nou, in cursul fazei de remodelare. Rata turnoverului este crescuta dupa menopauza, in timpul imobilizarii sau in diferite afectiuni.

Procesul de remodelare este important pentru mentinerea structurii si fortei osoase, intrucat adapteaza structura osului la incarcarea mecanica.

Totusi, atunci cand turnoverul osos creste, astfel incat rata resorbtiei osoase depaseste formarea de os nou, apare o pierdere progresiva a masei osoase si a microarhitecturii, ceea ce duce la osteoporoza.

Cresterea turnoverului osos va duce la cresterea riscului de fracturi, deoarece numarul mare de locuri de remodelare creaza arii localizate vulnerabile.

Toti agentii terapeutici recomandati in prezent in tratamentul osteoporozei actioneaza prin inhibarea sau scaderea resorbtiei osoase.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie