logo bendo.ro
Pune Intrebare | Despre | Contact


Bifosfonatii – Tratament Osteoporoza

fosamax

Bifosfonatii aprobati pana in prezent pentru tratamentul osteoporozei sunt: alendronatul, risedronatul si etidronatul. Sunt eficienti in prevenirea pierderii osoase asociata cu deficitul de estrogeni din menopauza, tratamentul cu glucocorticoizi si imobilizarea.

Mecanism de actiune: Toti bifosfonatii actioneaza similar pe os, prin legarea permanenta de suprafata mineralizata a osului, unde are loc remodelarea si inhibarea activitatii osteoclastice. Astfel, o cantitate mai mica de os va fi degradata in cursul ciclului de remodelare osoasa.

Utilizari terapautice: Bifosfonatii reprezinta prima indicatie in osteoporoza de tip 1 cu turn-over ridicat. Regulile de administrare trebuie urmate cu strictete(administrarea pe stomacul gol, pozitia ortostatica 30 de minute dupa administrare). Pacientilor cu ulcer gastric sau cu alte afectiuni gastrice li se recomanda administrarea intravenoasa o data la 3 luni.

Efecte adverse: In general, efectele adverse datorate bifosfonatilor sunt rare. Datele clinice obtinute dupa administrarea timp de 10 ani a Alendronatului nu au relevat efecte adverse majore. Rar pot produce: dureri abdominale, dispepsie, ulcere esofagiene, dureri osteo-articulare sau musculare, cefalee.

Exemple: Alendronat(Fosamax cpr de 10 si de 70 de mg), Risendronat(Actonel cpr de 5 si de 35 mg), Etidronat(Didronel cpr de 200 si 400 de mg).

Principii de administrare: Intrucat alimentele si lichidele pot reduce absorbtia alendronatului, se recomanda administrarea acestuia cu un pahar de apa cu 30 de minute inaintea primei mese din zi, inaintea oricarei ingestii de alimente sau lichide. Pentru a reduce riscul de iritatie esofagiana, pacientii nu trebuie sa stea la orizontala timp de 30 de minute dupa adminsitrarea dozei. Se poate asocia in tratament calciu si vitamina D, daca aportul prin dieta este insuficient.

Alendronatul a fost initial recomandat in doza de 5 mg/zi pentru preventie si 10mg/zi ca tratament. Recent s-a dovedit ca o doza de 70 mg/saptamana este echivalenta cu administrarea zilnica de 10mg/zi alendronat. Studiile arata ca nu exista diferente semnificative intre administrarea zilnica, saptamanala, lunara sau chiar la 3 luni (in aceasta situatie se recomanda administrarea intravenoasa). Calea intravenoasa este recomandata si pacientilor cu toleranta gastro-intestinala scazuta.

Etidronatul se administreaza ciclic, dupa urmatoarea schema: 400 mg zilnic, timp de 14 zile, administrare ce se repeta dupa 3 luni. In perioada dintre administrari se recomanda Calciu 500 mg/zi, 76 de zile.


data-matched-content-ui-type="image_sidebyside"

11 Comentarii

 • Soare S said:

  Am luatActonel de 35 mg 9 luni și am intrerupt ce se întîmplă ? Pierd masa osoasa ?

  Reply
 • Mara said:

  Atentie,bifosfonatii produc osteo radio necroza! Chirurgii maxilo faciali se confrunta cu o patologie alarmanta de necroza a oaselor fetei,in special a maxilarelor si mandibulei datorita acestei medicatii.Piederile osoase sint semnificative si necesita conformatoare.Primum non nocere! Mai este valabil acest principiu in medicina?

  Reply
 • Lila said:

  “Consultati medicul care v-a prescris acest tratament” este raspunsul frecvent dat de doctori, dar cand il pui unui doctor, acesta se uita pe statistici si spune ca nu exista efectele adverse pe care tu le simti si nici alte tratamente nu exista.
  Am oboseala cronica, fibromyalgie, osteoporoza analizeze sunt bune dar eu nu mai pot sa mai stau pe pcioarele mele, orice medicament sintetic care imi este prescris, chiar si un antibiotic mai puternic imi da dureri de cap de nici migrelele din trecut nu imi dadeau asa o stare.
  Fosamax am incercat sa iau 3 pastile, dupa prima pastila am lesinat aproape la servici dupa 2 zile de la administrare si cand m-am dus la doctor mi-a zis ca nu a auzit de asa ceva, mai ales ca reactiile au venit dupa 2 zile, si nu imediat. Urmatoarea mi-a dat aceeasi stare de lesin, dureri foarte mari la ceafa, stomac ce-i drept la cateva ore de la administrare nu puteam sa merg pe strada, toate acestea dureau 4-5 zile de la administrare si venea iar sambata cand trebuia sa iau iar pastila, siimteam ca ma ucide efectiv. Mi-a schimbat cu alt bifosfonat si la fel, este incredibil. Intorc timpul inapoi si imi duc aminte cum seara mama a luat pentru prima data un medicament prescis de un doctor si a doua zi a murit. Aproape mi-e frica sa mai iau vreun medicament.

  Reply
 • Lila said:

  Foarte grave efecte adverse am avut de la acest medicament, m-a facut sa citesc pe internet si am vazut multa lume care nu poate sa il ia efectiv, aproape nu inteleg cum de se prescrie acest medicament la atata lume. Doctorii sunt complet in afara problemelor oamenilor, nu trateaza un pacient, ci se supun unor statistici, se vand medicamente care se prescriu pe scara larga din motive pur de profit, altfel nu inteleg de ce nu trateaza si oamenii care au probleme mari cand sunt administrate medicamente sintetice.
  Pentru cine poate sa le ia, sa le ia.

  Reply
 • Florescu Elena said:

  Multumesc pentru raspunsul dvs.Am vorbit cu medicul endocrinolog care mi a recomandat osseor dar pe care din pacate nu l pot lua pentru ca are printre efectele adverse diareea .Eu am probleme cu diareea frecvent.Singura varianta care a ramas conform medicului endocrinolog este Prolia despre care va intrebam pe dvs ce parere aveti.Va multumesc mult.

  Reply
 • Florescu Elena said:

  Am osteoporoza din anul 1999 .De atunci am luat bifosfonati cca 10 ani.La inceput am luat fosamax 5 ani apoi am intrerupt 2 ani apoi bonviva 2 ani,pauza un an ;acum am reluat bonviva .Efecte adverse nu stiu daca am de la acesti bifosfonati;mai am cateodata dureri abdominale,dureri ale oaselor.Medicul endocrinolog mi a recomandat ,la cererea mea de a schimba acesti bifosfonati din teama de a nu avea efecte secundare dupa atztia ani administrati,Prolia Denosumab.Am citit despre efectele adverse ale acestuia va rog sa ma indrumati ce sa fac;sa schimb sau nu bonviva?
  Va multumesc anticipat.

  Reply
 • adriana todirita said:

  Va multumesc pentru raspuns. Voi lua in continuare Bonviva. fac plimbari zilnice cam o jumatate se ora in pas vioi (pe catr imi permite varsta).
  Va rog sa -mi spuneti daca Bonviva are vreun efect nedorit la osteofitele calcaneene pe care le am?
  Va multumesc

  Reply
 • adriana todirita said:

  Am 76 de ani. Am osteoporoza si iau Bonviva si calciu cu D3 (dupa indicatiile medicului ortoped din Policlinica Titan
  Acest tratament il fac de 5-6 ani si vreau sa stiu daca pot intrerupe Bonviva sau trebuie s-o iau toata viata.
  va multumesc.

  Reply
  • bendo admin

   Nu puteti intrerupe. Dar, daca prezentati efecte adverse (dureri abdominale, dispepsie, ulcere esofagiene, dureri osteo-articulare sau musculare, cefalee) consultati medicul care v-a prescris acest tratament.

   Reply

Intreaba

*

*


Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie

Se pot folosi tag-uri html:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>