Tratament durere acuta de spate

Durerea acuta de spate se instaleaza subit si intens. Apare de obicei dupa efectuarea unei activitati care nu ar fi trebuit facuta sau din efectuarea ei intr-un mod gresit. Durerea provine de la intinderi, rasuciri sau smulgeri ale muschilor spatelui. Ea poate fi extrem de puternica timp de cateva zile, dar medicii spun ca puteti scapa de durere fara a suferi efecte de durata, tinand cont de urmatoarele sugestii de autoajutorare.

  • Ramaneti activ. Dati uitarii vechea recomandare de a va dedica odihnei totale la pat. Exista studii clinice care atesta ca persoanele care au facut exercitii fizice s-au intors la lucru mai repede decat cele inactive.
  • Daca trebuie sa stati la pat, reduceti cat mai mult perioada. Pentru fiecare saptamana de odihna la pat este nevoie de 2 saptamani pentru reabilitare. Un studiu clinic intreprins pe bolnavi spitalizati in urma durerilor acute de spate arata ca cei care au stat in repaus la pat numai 2 zile s-au intors la activitatea lor mai devreme si s-au refacut mult mai repede decat cei care au petrecut la pat o saptamana intreaga.
  • Puneti-va durerea la gheata. Cea mai buna modalitate de a calma o durere acuta este folosirea ghetii. Gheata favorizeaza diminuarea umflaturii si a rasucirii muschilor spatelui. Pentru cele mai bune rezultate, faceti pe locul dureros un masaj cu un pachet de gheata (sau o punga cu legume congelate) cam 7-8 minute, o data la cateva ore pe parcursul a 24-48 ore.
  • Dupa gheata treceti pe caldura. Dupa 24-48 de ore in care ati recurs la gheata, se recomanda a se trece pe caldura.Luati un prosop moale si muiati-l in apa foarte calda. Stoarceti-l si neteziti-l bine, ca sa nu ramana nici o cuta. Intindeti-va pe burta, cu perne asezate sub solduri si glezne si infasurati prosopul transversal peste partea dureroasa a spatelui. Puneti o folie izolatoare deasupra prosopului si apoi o perna electrica (fixata pe incalzire medie) pe deasupra plasticului.
  • Folositi si cald si rece. Daca nu puteti sa va dati seama cu care dintre solutii va simtiti mai bine, folositi-le pe ambele. Tineti 30 de minute gheata, apoi 30 de minute caldura si reluati.
  • Pentru a calma un spasm, intindeti-va. Intinderea unui spate dureros va grabi procesul de vindecare, deoarece ajuta efectiv muschii sa se linisteasca mai repede decat asteptand ca timpul sa le rezolve pe toate. Stand in pat, aduceti usor genunchii spre piept, apoi apasati putin pe genunchi, intindeti picioarele, relaxati-va, repetati.
  • Coborati din pat prin rostogolire. In fiecare dimineata cand coborati patul, medicii va sfatuiesc sa va rostogoliti atent si incet.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie