Osteodensitometria – DEXA si osteoporoza

Osteoporoza este o maladie difuza a schletului care se caracterizeaza prin scaderea si deteriorarea microarhitecturii masei osoase, ceea ce determina cresterea fragilitatii osoase si cresterea riscului de fracturi.

Osteoporoza in sine nu este dureroasa ci fracturile care se produc in cadrul ei determina aparitia durerii. Deminerilazarea cea mai puternica apare la nivelul coloanei vertebrale (sub nivelul vertebrei toracale 4) si la nivelul extremitatii proximale a femurului (care participa la formarea articulatiei soldului). Riscul de producere a unei fracturi este mai crescut in aceste zone.

Osteodensitometria – DEXA este o metoda de investigatie necesara stabilirii diagnosticului de osteoporoza. DEXA se foloseste pentru stabilirea densitatii osoase la diagnosticare, dar nu se foloseste pentru monitorizarea ulterioara, sistematica. Osteodensitometria se repeta in cazul intreruperii tratamentului sau la 3-5 ani dupa inceperea tratamentului   (tratamentul in osteoporoza dureaza in medie 4 ani).

Osteodensitometria utilizeaza razele X, a caror absorbtie cuantifica densitatea osoasa. Zonele utilizate sunt coloana lombara si/sau extremitatea superioara a femurului.

Osteodensitometria – rezultat:

Rezultatul DEXA este DMO (densitate minerala osoasa) pe unitate de suprafata. DMO poate sa scada si in osteoporoze secundare (necorelate cu menopauza sau varsta) sau in osteopatii fragilizante (mielom, metastaze osoase, osteogeneza imperfecta, sindrom Marfan, osteomalacie sau osteodistrofie renala).

Exista 2 scoruri pentru  rezultatul DEXA : scorul Z – abaterea de la deviatia standard de pe curbele de referinta pe 2 controale la pacientii sanatosi de aceeasi etnie, acelasi sex si varsta similara sau scorul T, aceeasi abatere pentru pacienti tineri (20-40 de ani) si acelasi sex.

Interpretare rezultat DEXA ( osteodensitometria – scor) pentru femeile la menopauza: densitate osoasa normala – scor T>-1, osteopenie:  -1>scor T>-2,5, osteoporoza: scor T <= -2,5, osteoporoza severa: scor T<= -2,5 si prezenta uneia sau mai multor fracturi.

Raportat la volorile lor de refeinta, barbatilor mai in varsta de 50 ani, li se atribuie atribuie aceeasi valoare de scor T<=-2,5 pentru stabilirea unui diagnostic de osteoporoza prin osteodensitometrie (DEXA).


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie